The impact of psychological factors on consumers' panic buying during COVID-19 in Turkey
Türkiye'de COVID-19 sırasında tüketicilerin panik satın alma davranışlarına psikolojik faktörlerin etkisi
  1. Tez No: 761459
  2. Yazar: RAWAN AL-SHARIF
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVRA BEDRİYE BAKER ARAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Panik satın alma, Psikolojik Faktörler, Covid-19, Belirsizlik, Kaygı, Kıtlık, Stoklama, Panic Buying, Psychological Factors, Covid-19, Uncertainty, Anxiety, Scarcity, Stockpiling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Panik satın alma, bir tür tüketici satın alma davranışıdır, kriz ve pandemi sırasında ortaya çıkan bir davranıştır. Bu çalışma, psikolojik faktörlerin Türkiye'de covid-19 sırasında tüketicilerin panik satın alma davranışı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Sonuçlara ulaşmak için nicel araştırma yapılmış ve araştırmacı betimsel bir analiz metodolojisi kullanmıştır. Birincil verileri toplamak için çevrimiçi bir anket kullanıldı Türkiye'de bir üniversitedeki öğrencilerden örneklem büyüklüğü 200 olan yanıtlar toplanıldı. Verilerin analizinde SPSS yazılımı kullanıldı. Son olarak, üç hipotezden ikisinin desteklendiğini göstermektedir. Sonuçlardan, kaygı ve belirsizlik faktörlerinin Covid-19 pandemisi sırasında tüketicilerin panik satın alma davranışı üzerindeki etkisi açıktı. Son olarak, araştırma birçok öneri ve sınırlılık sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Panic buying is a type of consumer buying behavior, it is a behavior that occurs during crisis and pandemic. This study aims to examine the impact of psychological factors on consumers' panic buying behavior during covid-19 in Turkey. To achieve the results, quantitative research was conducted, and the researcher used a descriptive analysis methodology. An online survey was used to collect the primary data, responses were gathered from the students in a university in Turkey with a sample size of 200. SPSS software was used to analyze the data. The final findings show that two of the three hypotheses were supported. From the results the impact of the factors anxiety and uncertainty on the consumers' panic buying behavior during the pandemic Covid-19 was clear. Finally, the research provides many recommendations and limitations.