Yetişkin böbrek nakli alıcılarında motivasyonel görüşmenin öz yönetime etkisi
The effect of motivational interviewing on self-management in adult kidney transplant recipients
  1. Tez No: 761491
  2. Yazar: ÇİĞDEM ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA CEBECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek Nakli, Motivasyonel Görüşme, Öz-Yönetim, Randomize Kontrollü Çalışma, Kidney transplantation, Motivational Interview, Self-management, Randomized Controlled Trial
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Yetişkin böbrek nakli alıcılarında taburculuk sonrası yapılan motivasyonel görüşme oturumlarının, öz-yönetime etkisini incelenmektir. Yöntem: Araştırma, tek kör ve paralel grup (1:1 oranı) randomize kontrollü desenlidir. Çalışma protokolünde SPIRIT rehberi ve CONSORT kontrol listesi kullanılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, organ nakli polikliniğinde Ocak 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında 79 alıcı ile yürütülmüştür. Müdahale grubuna 10 gün ara ile 3 motivasyonel görüşme yapılmıştır. Veriler, Hasta Tanıtıcı Özellikler Formu, Yarı Yapılandırılmış Motivasyonel Görüşme Formu, Böbrek Nakli Alıcılarında Öz-Yönetim Ölçeği ve Görsel Analog Skalalar ile toplanmıştır. Analizde, IBM SPSS 24 programı ile sayı, yüzde, ortalama standart sapma, varyans analizi, bağımsız gruplar t testi, bağımlı gruplar t testi, Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilks testleri, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis-H testleri kullanılmıştır. Bulgular: Motivasyonel görüşmelerin öz-yönetimi pozitif olarak etkilediği F(1.77)=3.42, p0.05) görülmüştür. Sonuç: Organ nakli alıcılarında öz-yönetim ve ilaç uyumunun geliştirilmesi için bireysel motivasyon görüşme tekniğinden yararlanılması önerilir
Özet (Çeviri)
Objective: The study aimed to examine the effect of motivational interview sessions conducted after discharge of adult kidney transplant recipients on self-management Method: The research used a single-blind and parallel group (1:1 ratio) randomized controlled design. SPIRIT guideline and CONSORT checklist were used in the study protocol. It was carried out with 79 recipients between January 2021 and June 2022 in the transplant outpatient clinic of Akdeniz University Hospital. In the research, motivational interviews were conducted 3 times with an interval of 10 days. The data were collected using the Sociodemographic and Patient Identification Characteristics Form, Semi-Structured Motivational Interview Form, Self-Management in Kidney Transplant Recipients Scale and Visual Analog Scale (VAS). In the analysis, numbers, percentage, mean, standard deviation, variance analysis, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis-H tests, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilks tests, the independent groups t test, and the dependent groups t-test were used via the IBM SPSS 24 program. Results: It was observed that motivational interviews positively affected self-management, F(1.77)=3.42, p0.05). Conclusion: It is suggested to be applied to Individual motivation interview technique to improve self-management and medicine adherence in organ transplant recipient.