Birinci basamakta takip edilen 40 yaş ve üstü hastalarda metabolik sendrom ile MPV (Ortalama trombosit hacmi) ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between metabolic syndrome and MPV (Mean platelet volume) in patients aged 40 and over followed in primary care settings
  1. Tez No: 761516
  2. Yazar: VOLKAN GEDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, MPV, Birinci Basamak, Metabolic Syndrome, MPV, Primary Care
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Metabolik Sendrom çağımızda çok sık görülen önemli bir sağlık sorunudur. MPV değeri ile Metabolik Sendrom, hipertansiyon, diyabetes mellitus, dislipidemi ve obezite ile ilgili sınırlı çalışma mevcuttur. Bizde bu çalışma ile basit bir hemogramda analiz edilen MPV ile Metabolik Sendrom arasında ilişki olduğunun araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Etik Kurulu onayı alındıktan sonra 01.06.2022-30.06.2022 tarihleri arasında Adana Seyhan Dağlıoğlu 1 Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 40 yaş ve üstü yetişkin hastalar ile yüz yüze görüşme ile gerçekleştirildi. Katılımcıların sosyodemografik verileri kaydedildi, Metabolik Sendrom ile ilişkili laboratuvar ölçümleri için kan tahlili yapıldı, antropometrik ölçümler yapıldı, kan basıncı ölçümleri sonucunda yapılandırılmış anket formu dolduruldu. Ardından tüm katılımcılara Hastane Anksiyete Depresyon ölçeği (HAD) uygulandı. Bulgular: Çalışmaya toplam 293 kişi katılmıştır. Katılımcıların ortanca yaşı 50 olup, %55,6'sı (n=163) kadındı. Katılımcıların %37,5'i (n=110) düşük eğitimli, %65,5'i (n=192) düşük gelirli idi. Katılımcılarda en sık görülen kronik hastalık %40,3 (n=110) hipertansiyondu. Katılımcıların ortalama MPV değeri 10,8±1,48 (fl) olarak ölçüldü. Katılımcıların cinsiyet, gelir durumu ve çalışma durumuna göre Metabolik Sendrom olma yönünden fark bulunamadı. Eğitim durumu azaldıkça ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme arttıkça Metabolik Sendrom oranlarında artış bulundu. Metabolik Sendrom olma durumu ile MPV düzeyi arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunamadı. Hipertansiyon ve diyabetes mellitus ile MPV arasında istatistiksel anlamlı bir fark bulunamadı. Vücut kitle indeksi arttıkça MPV düzeyi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttı. Sonuç: MPV ile Metabolik Sendrom arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. Metabolik Sendrom kriterlerinden hipertansiyon ve diyabetes mellitus ile MPV arasında ilişki saptanamamıştır. Vücut kitle indeksi arttıkça MPV artışı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic Syndrome is a very common problem in our lives. There are limited studies on relationship between MPV value and Metabolic Syndrome, hypertension, diabetes mellitus, dyslipidemia, and obesity. In this current study, we aimed to investigate relationship between MPV that analyzed in a simple hemogram and Metabolic Syndrome. Material and Methods: This cross-sectional study was carried out with face-to-face interviews with adult patients aged 40 and over who applied to Adana Seyhan Dağlıoğlu 1 Family Health Center between 01.06.2022 and 30.06.2022 after the approval of the Ethics Committee. Sociodemographic data of the participants were recorded, blood analysis was performed for laboratory measurements related to Metabolic Syndrome, anthropometric measurements were made, and a structured questionnaire was filled following the blood pressure measurements. Then, the Hospital Anxiety Depression Scale (HAD) was administered to all participants. Results: A total of 293 people participated in the study. The median age of the participants was 50 and 55.6% (n=163) were women. 37.5% (n=110) of the participants were low-educated and 65.5% (n=192) were in low-income status. Hypertension was the most common chronic disease in 40.3% (n=110) of the participants. The mean MPV value of the participants was measured as 10.8±1.48 (fl). There was no significant difference in terms of having Metabolic Syndrome according to the gender, income status and employment status of the participants. Metabolic Syndrome rates increased as educational status decreased and carbohydrate-based diet increased. No statistically significant relationship was found between the status of Metabolic Syndrome and MPV level. No statistically significant relationship was found between hypertension and diabetes mellitus and MPV. As the body mass index increased, the MPV level increased statistically significantly. Conclusion: No statistically significant relationship was found between MPV and Metabolic Syndrome. No statistically significant relationship was found between hypertension and diabetes mellitus, which are among the Metabolic Syndrome criteria, and MPV. A statistically significant increase in MPV was found as the body mass index increased.