Türkiye'de geçici koruma altında olan Suriyelilerde algılanan ayrımcılığın ruh sağlığı üzerinde etkisinde başa çıkma stillerinin aracı rolü: Eskişehir ili örneği
The mediating role of coping styles in the impact of perceived discrimination on mental health of Syrians under temporary protection in Turkey: The case of Eskisehir
- Tez No: 761537
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ŞALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan ayrımcılık, başa çıkma stilleri, geçici koruma altındaki Suriyeliler, ruh sağlığı, Travma sonrası stres bozukluğu, Perceived discrimination, coping styles, Syrians under temporary protection, mental health, PTSD
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada Eskişehir ilinde geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin algıladıkları ayrımcılık düzeyi ile ruh sağlığı belirtileri arasındaki ilişkide başa çıkma stillerinin aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Eskişehir ilinde yaşayan 365 (210 erkek, 155 kadın) geçici koruma altındaki Suriyeli oluşturmaktadır. Katılımcılara kartopu örnekleme tekniği ile ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Algılanan Ayrımcılık Ölçeği, Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği-21, Travmatik Stres Belirti Ölçeği ve Başa Çıkma Stilleri Ölçeği-Kısa Form aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Algılanan ayrımcılık, başa çıkma stilleri ve ruh sağlığı belirtilerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla Bağımsız Gruplar t Testi kullanılmıştır Algılanan ayrımcılık, ruh sağlığı belirtileri ve başa çıkma stilleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Başa çıkma stillerinin (problem odaklı, duygusal odaklı, işlevsel olmayan ve kendini suçlama) aracı rolünü görmek amacıyla ise Çoklu Regresyon analizi uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda incelenen değişkenler arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aracı rolünü incelemek amacıyla yapılan çoklu regresyon analizinde ise işlevsel olmayan başa çıkma stillerinin aracı rolü bulunmazken problem odaklı, duygusal odaklı ve kendini suçlama boyutlarının kısmi aracı rolü bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study examined the mediating role of coping styles in the relationship between the perceived discrimination levels and the mental health symptoms of Syrians living under temporary protection in Eskişehir. The sample of the study consists of 365 (210 men, 155 women) Syrians under temporary protection living in Eskişehir. The participants were reached by snowball sampling technique. The data of the study were collected through a short survey that contained Demographic Information Form, Perceived Discrimination Scale, Depression, Anxiety and Stress Scale-21, Traumatic Stress Symptom Scale and Coping Styles Scale. The findings were analyzed using the SPSS program. The Independent t-test was used to examine whether perceived discrimination, coping styles and mental health symptoms differ according to demographic variables. Pearson Correlation analysis was used to examine the relationship between perceived discrimination, mental health symptoms and coping styles. Multiple Regression analysis was applied to see the mediating role of coping styles (problem-focused, emotion-focused, dysfunctional, and self-blame). As a result of the correlation analysis, a positive and significant relationship was found between the variables examined. The multiple regression analysis conducted to examine the mediator role revealed that while the dysfunctional coping styles did not have a mediator role, the problem-focused, emotion-focused and self-blame dimensions had a partial mediator role.