Sivas Numune Hastanesi dahiliye polikliniğine başvuran diyabetli kadınlarda genital hijyen davranışları ve genital enfeksiyon semptomlarının belirlenmesi
Determination of genital hygiene behaviors and genital infection symptoms in diabetic women applied to the internal medicine polyclinic of Sivas Hospital
  1. Tez No: 761538
  2. Yazar: FEYZA NUR KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİME MUCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Genital Hijyen, Diyabet, Genital Enfeksiyon, HemĢirelik, Genital Hygiene, Diabetes Mellitus, Genital Infection, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Diyabet, yüksek mortalite ve morbiditeye neden olan önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabette insülin düzeyindeki anormallikler ve artmıĢ kan Ģekeri, metabolik, vasküler, nöropatik ve immünolojik değiĢikliklere neden olur. Özellikle nöropati nedeniyle mesanede duyarlılığın azalması, gerilmede değiĢme ve buna bağlı olarak idrar akımının yavaĢlaması, glikozüriye bağlı bakteriyel üremenin artması, vajinit gibi enfeksiyonların tekrarlaması ile diyabette genital ve üriner enfeksiyonların sık görülmesine neden olmaktadır. Ayrıca kadınlarda, üretra, vajina ve anüsün birbirine yakın olması genital enfeksiyonlara zemin hazırlayan en önemli faktörlerden biridir. Bu duruma eğitim düzeyinin ve sosyoekonomik düzeyin düĢük olması, genital hijyen konusundaki bilgi eksikliği, çocuk sayısının fazla olması, vajinal duĢ ve tuvalette uygunsuz perine temizliği gibi sebeplerin eklenmesi enfeksiyon sıklığını artırmaktadır. Bu araĢtırma Sivas Numune Hastanesi Dahiliye Polikliniğine baĢvuran üreme çağındaki diyabetli kadınlarda genital hijyen davranıĢları ve genital enfeksiyon semtomlarını incelemek amacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢmanın örneklemini Sivas il merkezinde bulunan Numune Hastanesi Dahiliye polikliniğine ġubat-Nisan 2020 tarihleri arasında baĢvuran 546 hastadan, çalıĢmayı kabul eden ve araĢtırmaya dahil edilme kriterlerine uygun olan 200 kadın hasta oluĢturmuĢtur. Veriler Tanıtıcı Özellikler Formu (Ek-1) ve Genital Hijyen DavranıĢları Envanteri (Ek-2) kullanılarak toplanmıĢtır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, ShapiroWilk, Student-t testi, ANOVA, Post-Hoc testi ve Pearson Korelasyon analizi ile değerlendirilmiĢtir. AraĢtırmadan elde edilen sonuçlara göre kadınların %34,5‟i 36-45 yaĢ aralığında ve yaĢ ortalaması 38,68±8,30 dur. Kadınların beden kitle indeksleri incelendiğinde %37,5‟inin kilolu olduğu belirlenmiĢtir. Kadınların %61,0‟ının en uzun yaĢadıkları yer Ģehir olup %80,0‟ı çekirdek aile yapısına sahiptir. ÇalıĢmaya katılan kadınların tamamı evli, %48,5‟i ilkokul mezunu, %15,5‟i üniversite mezunu, %83,0‟ı ise herhangi bir gelir getiren iĢte çalıĢmadıkları saptanmıĢtır. Kadınların %46,0‟sının HbA1c değerinin 4,0- 6,9 arasında olduğu belirlenmiĢtir. Kadınların Genital Hijyen DavranıĢları Envanteri (GHDE) maddeleri toplam puanın ortalamasının 71,03±10,99 olduğu belirlenmiĢtir. HbA1c değeri ile GHDE arasındaki zayıf korelasyon olduğu saptanmıĢtır. Bu sonuçlar doğrultusunda hemĢirelerin genital hijyen davranıĢlarını geliĢtirici eğitim ve danıĢmanlık hizmetlerini verirken diyabetli kadınları öncelikli grup olarak ele almaları gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is one of the important health problems that cause high mortality and morbidity. Abnormalities in insulin level and increased blood sugar in diabetes cause metabolic, vascular, neuropathic and immunological changes. In particular, decreased sensitivity in the bladder due to neuropathy, change in stretching and consequently slowing of urine flow, increase in bacterial growth due to glycosuria, recurrence of infections such as vaginitis cause frequent genital and urinary infections in diabetes. In addition, the proximity of the urethra, vagina and anus to each other is the most important factor that paves the way for genital infections in women. This can be caused by the low education level and socioeconomic level, the lack of knowledge on genital hygiene, the high number of children, the habit of using vaginal douches and improper cleaning of the perineum in the toilet. Adding reasons such as not paying attention to hygiene increases the frequency of infection. It is known that genital hygiene behaviors are important in the prevention of genital infections. This study was carried out to examine genital hygiene behaviors and genital infection symptoms in diabetic women of reproductive age who applied to Sivas Numune Hospital Internal Medicine Outpatient Clinic. The sample of the study was taken from 546 patients who applied to the Numune Hospital Internal Medicine outpatient clinic in Sivas city center between February and April 2020, and 200 female patients who accepted the study and met the inclusion criteria of the study. The data were collected using the Introductory Characteristics Form (Annex-1) and the Genital Hygiene Behaviors Inventory (Annex-2) developed by the researcher in line with the literature. Data were evaluated with descriptive statistics, Shapiro-Wilk, Student-t test, ANOVA, Post-Hoc test and Pearson Correlation analysis. -According to the research, 34.5% of the women are between the ages of 36-45 and the average age is 38.68±8.30. When the body mass indexes of the women were examined, it was determined that 37.5% of them were overweight. The place where 61.0% of women live the longest is the city, and 80.0% of them have a nuclear family structure. It was determined that all of the women participating in the study were married, 48.5% were primary school graduates, 15.5% were university graduates, and 83.0% did not work in any income generating job. It was determined that 46.0% of the women had a HbA1c value between 4-6.9. The mean score of the Women's Genital Hygiene Behaviors Inventory (GHDE) items was found to be 71.03±10.99. It was determined that there was a low correlation between HbA1c value and GHDE. In line with these results, it is recommended that nurses provide more training and counseling to risky groups while providing training and consultancy services to improve genital hygiene behaviors.