Türk mutfak kültürünün dönemsel olarak incelenmesi ve günümüz restoran menüleri üzerine bir inceleme: İstanbul örneği
Comparison of the development of Turkish cuisine periodically with today's restaurant menus: The case of istanbul
- Tez No: 761540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Mutfağı, Kültür, Etkileşim, Restoran, Menü, Turkish Cuisine, Culture, Interaction, Restaurant, Menu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türk mutfağı, hem içinde yaşanılan coğrafyanın değişmesi hem de farklı mutfak kültürleri ile sürekli olarak değişime uğramıştır. Bu çalışmanın amacı Türk mutfağının farklı dönemlerine ait yemeklerin, İstanbul'da bulunan Türk mutfağı konseptine sahip restoranların menü içerikleri bazında incelenmesidir. Ayrıca Türk mutfağı servis eden restoranların menülerinde yabancı mutfaklara ait yemeklerin bulunma sebepleri de araştırmacı tarafından incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın örneklemini İstanbul'da bulunan ve Türk mutfağı servis eden 56 restoran oluşturmuştur. Bu 56 restoranın menüsünde bulunan 276 farklı ürün çeşidi araştırmada incelenmiştir. Verilerin toplanmasında nitel araştırma yöntemleri tercih edilmiştir. Bu yöntemlerin en bilinenleri arasında olan pasif ve ikincil veri analizi adına, web sitelerinin gözden geçirilmesi seçilmiştir. Araştırmada incelenen restoranlar temalara ayrılmıştır. Bu temalar doğrultusunda işletmelerin kendilerini en fazla“Geleneksel Türk”konsepti altında tanımladıkları görülmektedir. Ayrıca işletmelerin hizmet süreleri de dikkate alınmış ve restoranların büyük çoğunluğunun 20 yıldan fazla süredir hizmet verdiği tespit edilmiştir. Türk mutfağı servis eden restoranların menüleri dönemsel olarak incelendiğinde, işletmelerin en fazla Osmanlı dönemine ait yemekleri servis ettikleri görülmüştür. Menülerde bulunan ürünler incelendiğinde ise en fazla yapılan yemeğin Orta Asya dönemine ait“şiş kebap”olduğu görülmektedir. Araştırmada tespit edilen yemekler dört farklı kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler araştırmacı tarafından çorba, meze, ana yemek ve tatlı olarak belirlenmiştir. İncelenen ürünler belirlenen önceden belirlenen kategorilere ayrılmıştır. Bu doğrultuda restoranların menülerinde en fazla yer verdiği ürünlerin ana yemekler olduğu görülmüştür. Mezeler ise ana yemeklerden sonra menülerde en çok bulunan bir diğer ürün çeşidi olmuştur. Ayrıca çalışmada Türk mutfağının tarih boyunca etkileşimde bulunduğu mutfaklar da incelenmiş ve diğer milletler ile birlikte sahip olunan ortak mutfak kültürüne dair yemekler de ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish cuisine has constantly changed with the change of geography and different cuisine cultures. The aim of this study is to examine the dishes of different periods of Turkish cuisine on the basis of menu contents of restaurants with the concept of Turkish cuisine in Istanbul. In addition, the reasons for the presence of foreign cuisine in the menus of restaurants serving Turkish cuisine were also examined by the researcher. For this purpose, the sample of the research consisted of 56 restaurants in Istanbul which is serving Turkish cuisine. 276 different product types on the menu of these 56 restaurants were examined in the research. Qualitative research methods were preferred in data collection. For the sake of passive and secondary data analysis, which is among the most well-known of these methods, the review of websites has been chosen. The restaurants examined in the study are divided into themes. In line with these themes, it is seen that businesses define themselves mostly under the concept of“Traditional Turkish”. In addition, the service period of the enterprises was taken into account and it was determined that the majority of the restaurants had been serving for more than 20 years. When the menus of the restaurants serving Turkish cuisine are examined periodically, it is seen that the restaurants mostly serve the dishes from the Ottoman period. When the products on the menus are examined, it is seen that the most popular dish is the“shish kebab”from the Central Asian period. The dishes identified in the study were divided into four different categories. These categories were determined by the researcher as soup, appetizer, main course and dessert. The products examined were divided into predetermined categories. In this direction, it has been seen that the most frequently used products in the menus of the restaurants are the main dishes. Appetizers, on the other hand, have been the most common type of product in the menus after the main courses. In addition, in the study, the cuisines with which Turkish cuisine interacted throughout history were also examined and the dishes of the common culinary culture with other nations were also revealed.