Ratlarda tetrasiklin kullanımına bağlı oluşan hepatotoksisitenin önlenmesinde mangiferin ve amlodipinin koruyucu etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the protective efficacy of mangiferine and amlodipine in the prevention of hepatotoxicity caused by tetracycline use in rats
  1. Tez No: 761691
  2. Yazar: FARUK TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN GEDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrasiklin, Amlodipin, Mangiferin, Hepatotoksisite, Tetracycline, Amlodipine, Mangiferin, Hepatotoxicity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Yapılan çalışmalarda antibiyotik türevi ilaçların neredeyse tamamının karaciğerde toksik etkiler yarattığı gözlenmiştir. Bu etkiler çok az düzeyde olabileceği gibi, kronik hepatit, siroz, akut karaciğer yetmezliği gibi önemli sorunlara da yol açabilmektedir. Çalışmamızda Tetrasiklin (TTC) kullanımına bağlı karaciğer toksisitesi durumunda Mangiferine (MNG) ile Amlodipin (AML)'in koruyucu etkinliklerini inceledik. Bu koruyucu etkinliklerden hangisinin daha üstün olduğunu ortaya koymak için de biyokimyasal, histolojik ve immunohistokimyasal yöntemlerle karşılaştırdık. Materyal/Metod: Bu çalışmada yetişkin, 42 adet erkek Wistar Albino cinsi ratlar kullanıldı. Ratlar 7'li gruplar halinde 6 grup olarak ayrıldı. Grup 1; Kontrol grubu, Grup 2; TCN grubuna 2 hafta boyunca günlük 200 mg/kg doz ile gavajla TTC peroral (p.o.) verildi. Grup 3; AML grubu olup, AML 4 hafta boyunca günlük 1 mg/kg doz ile p.o. verildi. Grup 4; MNG grubu olup, MNG 4 hafta boyunca günlük 20 mg/kg/gün doz ile p.o. verildi. Grup 5; TCN+ AML grubu olurken, Grup 6; TCN+ MNG grubu aynı doz ve süre ile ilaçlar verildi. Bulgular: TCN grubunun Total Antioksidan düzeyi diğer çalışma gruplarından oldukça düşük görülürken, Total Oksidan düzeyi diğer çalışma gruplarından anlamlı derecede yüksek izlendi. Karaciğer fonksiyon testlerine bakıldığında ise; TCN grubunun AST ve ALT değerleri TCN+ AML grubundan anlamlı farklılık göstermezken, diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı. TCN+AML grubunun H&E ve PAS boyaması sonucu; TCN grubuna kıyasla konjesyonun azaldığı, sinüzoidal dilatasyonun ve hepatositlerde piknozun devam ettiği görüldü. TCN+MNG grubunda ise; TCN ve TCN+AML gruplarına kıyasla daha normal görünümde hepatik yapı izlendi. TCN+ AML grubunda Il-6 ve APAF-1 ekspresyonların TCN grubuna kıyasla orta şiddette olduğu görülürken, TCN+ MNG grubunda ekspresyonlar daha az şiddette görüldü. Sonuç: Biyokimyasal, İmmunohistokimyasal ve Histopatolojik değerlendirmeler sonucu Mangiferin'in hepatotoksisite durumunda daha fazla koruyucu etkinliğe sahip olduğu izlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies have shown that almost all antibiotic derived drugs have toxic effects on the liver. While these effects may be minimal, they may also lead to important problems such as chronic hepatitis, cirrhosis, and acute liver failure. In this study, we examined the protective effects of Mangiferine (MNG) and Amlodipine (AML) in the case of hepatic toxicity due to Tetracycline (TTC) use. In order to reveal which of these protective activities was superior, the groups were compared with biochemical, histological and immunohistochemical methods. Materials/Methods: In this study, were used adult 42 male Wistar Albino rats. Rats were divided into 6 groups in groups of 7. Group 1; control group, Group 2; The TCN group was given TTC peroral (p.o.) by gavage at a daily dose of 200 mg/kg for 2 weeks. Group 3; It is the AML group, and AML is administered p.o. with a daily dose of 1 mg/kg for 4 weeks given. Group 4; It is the MNG group and MNG is administered p.o. at a daily dose of 20 mg/kg for 4 weeks given. Group 5; While TCN+ AML group, Group 6; TCN+ MNG group was given drugs with the same dose and duration. Results: While the Total Antioxidant level of the TCN group was lower than the other study groups, Total oxidant level was found to be significantly higher than the other study groups. When looking at liver function tests; While the AST and ALT values of the TCN group did not differ significantly from the TCN+ AML group, they were found to be significantly higher than the other groups. As a result of H&E and PAS staining of TCN+AML group; Compared to the TCN group, it was observed that the congestion decreased, sinusoidal dilatation and pycnosis in hepatocytes continued. In the TCN+MNG group; Compared to the TCN and TCN+AML groups, a more normal hepatic structure was observed. In the TCN+ AML group, IL-6 and APAF-1 expressions were seen to be moderate compared to the TCN group, while the expressions were less intense in the TCN+ MNG group. Conclusion: As a result of our Biochemical, Immunohistochemical and Histopathological evaluations, it was observed that Mangiferin had more protective activity in case of hepatotoxicity.