Erişkin still hastalarında demografik, klinik, laboratuvarve tedavi özelliklerinin retrospektif yöntemle araştırılması
Investigation of demographic, clinical, laboratory and treatment characteristics in adult still patients by retrospective method
  1. Tez No: 761988
  2. Yazar: SELİN ÖZTURAN ALMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Still hastalığı, Artrit, Döküntü, Retrospektif, Ferritin, Adult-onset Still Disease, Arthritis, Rash, Retrospective, Ferritin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Erişkin başlangıçlı Still hastalığı (ESH), sıklıkla boğaz ağrısı, miyalji, lenfadenopati, splenomegali ve nötrofilik lökositozun eşlik ettiği yüksek ateş, kaybolan somon pembesi döküntü ve artrit ile karakterize nadir bir sistemik inflamatuar hastalıktır. ESH'ın altta yatan nedenleri tam olarak aydınlatılamamış olmakla beraber iş, aile ve sağlıkla ilgili stresli yaşam olaylarının da ESH için potansiyel bir tetikleyici olduğu öne sürülmüştür. ESH'ın patogenezinde rol alan hücresel ve moleküler mekanizmaların daha iyi anlaşılması hastalığın tedavisinde yeni stratejilerin geliştirilmesine olanak sağlayacaktır. Çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR Anabilim Dalı ve Gazi Yaşargil EAH Romatoloji Polikliniklerine 2000-2022 yılları arasında başvuran, Yamaguchi ve arkadaşlarının kriterlerine göre ESH tanısı almış 18-60 yaş arası 51 hasta alındı. Hastaların temel özellikleri, laboratuvar testleri, tedavi ve komplikasyonlar hakkında geriye dönük olarak bilgi toplandı. Hastaların demografik, klinik ve tedavi özellikleri önceden hazırlanan protokole göre karşılaştırıldı. Hastalarımızın 37'si (%72.5)'si kadın ve yaş ortalaması 36,5±10,2 idi. Ateş, döküntü, artrit, boğaz ağrısı ve miyalji en fazla görülen klinik bulgular; lökositoz, akut faz reaktanları ve ferritin artışı en sık görülen laboratuar bulguları idi. Hastalarımızı kendi arasında cinsiyet ve biyolojik ajan alıp almamalarına göre 2 gruba ayırarak karşılaştırdık. Klinik özellikler açısından kadın ve erkek grubu arasında döküntü hariç anlamlı fark saptanmadı (p >0,05). Döküntü erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldü(p=0,04). Kadınlarda erkeklere göre anemi daha fazla saptandı(p=0,041). Biyolojik ajan kullanan grupta tanı gecikmesi daha fazlaydı(p=0,01). Komplikasyon gelişen 4 hasta da kadındı. Çalışmamız retrospektif olup verilerine tam ulaşılamayan hastalar çalışmaya dahil edilmediğinden hasta sayısı nispeten sınırlı kalmıştır. Kadınlarda hastalığın daha komplike seyrettiği ve tanı gecikmesi olan hastalarda biyolojik ajan kullanımının daha fazla gerektiği görülmektedir. Erken tanı ve tedavi açısından nedeni bilinmeyen ateş olgularında ESH farkındalığının arttırılması komplikasyonları ve agressif pahalı ilaç kullanımını önleyecektir. Bunun için daha geniş ESH hastalarının katıldığı prospektif çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Adult-onset Still's disease (AOSD) is a rare systemic inflammatory disease characterized by high fever, a disappearing salmon pink rash, and arthritis, often accompanied by sore throat, myalgia, lymphadenopathy, splenomegaly, and neutrophilic leukocytosis. Although the underlying causes of AOSD have not been fully elucidated, it has been suggested that stressful life events related to work, family and health are also a potential trigger for AOSD. A better understanding of the cellular and molecular mechanisms involved in the pathogenesis of AOSD will allow the development of new strategies in the treatment of the disease. A total of 51 patients, aged between 18-60 years, who were diagnosed with AOSD according to the criteria of Yamaguchi et al., who applied to Rheumatology outpatient clinic at Dicle University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation and Gazi Yaşargil Research and Training Hospital between 2000-2022, were included in the study. Information about the basic characteristics of the patients, laboratory tests, treatment and complications were collected retrospectively. Demographic, clinical and treatment characteristics of the patients were compared according to the previously prepared protocol. 37 (72.5%) of our patients were female and the mean age was 36.5±10.2 years. Fever, rash, arthritis, sore throat and myalgia were the most common clinical findings, and the most common laboratory findings were leukocytosis, acute phase reactants and increased ferritin levels. We compared our patients by dividing them into 2 groups according to their gender and whether they took biological agents. No significant difference was found between the female and male groups in terms of clinical features, except for the rash (p>0.05). Rash was more common in women than men (p=0.04). Anemia was more common in women than men (p=0.041). Diagnosis delay was higher in the group using biologic agents (p=0.01). All 4 patients who developed complications were women. Our study was retrospective and the number of patients was relatively limited, since patients whose data could not be fully reached were not included in the study. It was seen that the disease progresses more complicated in women and the use of biologic agents was more necessary in patients with delayed diagnosis. Increasing AOSD awareness in cases of fever of unknown origin in terms of early diagnosis and treatment will prevent complications and aggressive expensive drug use. For this, prospective studies with larger AOSD patients are needed.