Mobil uygulama ile sera otomasyon sistemlerinin kontrolü
Control of greenhouse automation systems with mobile application
  1. Tez No: 762161
  2. Yazar: MEHMET FARUK DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağ Bağlantıları, Akıllı Sera, Mobil Uygulama, Sensörler, Veri Transferi, Data Transfer, Mobile Application, Network Connections, Sensors, Smart Greenhouse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Günümüzde mobil uygulamalar her alanda yaygın kullanılmaktadır. Android stüdyo programı kullanılarak hazırlanmış mobil uygulama ile maket seranın sıcaklık, aydınlık, havalandırma, nem ve sulanması gibi temel fonksiyonların kontrolü yapılmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışma ile geliştirilen mobil uygulama sayesinde bir seradaki otomasyon sistemlerinin mobil cihazlar üzerinden kontrol edilmesi amaçlanmıştır. Günümüzde iş yükünü azaltmak ve daha efektif bir çalışma planı yapabilmek için günlük hayatımızdaki uygulamalar gibi tarımsal faaliyetlerde artık dijital dünyanın bir parçası olmuştur. Gerçekleştirilmiş olan bu çalışma ile ilk olarak model bir sera sistemi kurulmuştur. Bulgular: Model sera sisteminde sıcaklık, nem, havalandırma, ışık, iklimlendirme amacı ile olması gereken sistemler yer almıştır. Bu sistemlerle seradaki kontrol ünitelerinin internet üzerinden mobil uygulama ile takibi gerçekleştirilmiştir. Sistemin kontrolünü sağlamak için ESP32 NDU işlemci, DHT 11 Nem ve sıcaklık sensörü, LDR Işık sensörü, FC37 yağmur sensörü, HC-SR501 hareket sensörü, YL69 toprak nem sensörü kullanılarak oluşturulmuş olan bu otomasyon sistemi sayesinde kullanıcılar sera bölgesine gitmeden verileri sağlıklı bir şekilde alabileceklerdir. Sonuç: Mobil uygulamalar yardımıyla yapılmış olan bu sistem ve sistemin çalışma ortamı olan seralarda farklı sensör tipleri ve kontrol üniteleri kullanılarak daha fonksiyonel sistemler oluşturulmasının önü açılmış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Today, mobile applications are widely used in every field. With the mobile application prepared by using the Android studio program, basic functions such as temperature, light, ventilation, humidity and irrigation of the model greenhouse were controlled. Material and Method: Thanks to the mobile application developed with this study, it is aimed to control the automation systems in a greenhouse via mobile devices. Today, in order to reduce the workload and make a more effective work plan, agricultural activities, like applications in our daily life, have become a part of the digital world. With this study, a model greenhouse system was first established. Results: In the model greenhouse system, there are systems that should be for the purpose of temperature, humidity, ventilation, light and air conditioning. With these systems, the control units in the greenhouse were tracked over the internet with a mobile application. Thanks to this automation system, which was created by using ESP32 NDU processor, DHT 11 humidity and temperature sensor, LDR Light sensor, FC37 rain sensor, HC-SR501 motion sensor, YL69 soil moisture sensor to control the system, users will be able to receive data in a healthy way without going to the greenhouse area. Conclusion: This system, which was built with the help of mobile applications, and the working environment of the system in greenhouses, by using different sensor types and control units, paves the way for creating more functional systems.