İnflamatuvar barsak hastalarında, hepatobiliyer patolojilerin NON-invaziv yöntemlerle (radyolojik, fibroscan ve biyokimyasal) değerlendirilmesi
Evaluation of hepatobiliary pathologies using NON-invasive methods (radiological, fibroscan and biochemical) in patients with inflammatory bowel disease
- Tez No: 762205
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AKYÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: dalak sertliği, fibroscan, hepatosteatoz, ibh, karaciğer fibroz
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada, inflamatuvar barsak hastalığında (İBH) FibroScan® (transient elastografi) ile hepatobiliyer tutulum bulgularını inceledik. İlaçların karaciğer fibrozu ve hepatosteatoz üzerindeki etkilerini incelerken özellikle azatioprinin (AZT) dalak sertliğine etkisini değerlendirdik. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Mayıs-Eylül 2022 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran 298 İBH hastası ile 54 sağlıklı kontrol dahil edildi. FibroScan® cihazıyla grupların karaciğer sertliği, dalak sertliği ve CAP™ (controlled attenuation parameter) skorları ölçüldü. Hastaların ve hastalığın karakteristik özelliklerine ek olarak laboratuvar bulguları ve ilaç etkileri incelendi. Veriler sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldı ve klinik bulgularla ilişkisi incelendi. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları, yaş ve cinsiyet açısından benzerdi. Hasta grubunda; ortalama karaciğer sertliği (5,2±3,1 kPa ve 4,5±1,1 kPa), ortalama dalak sertliği (22,69±13,10 kPa ve 17,96±7,44 kPa) ve CAP™ skoru (hepatosteatoz) (233±56 dB/m ve 224±47 dB/m) anlamlı olarak yüksekti (p0,05). Dalak sertliği>21kPa olan hastaların (n=134) ortalama AZT dozu 104 mg/gün olarak saptandı. İBH hastalarında trombosit değeri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekken (300±104x10³/µL ve 251±52x10³/µL, p=0,001), trombosit değeriyle dalak sertliği arasında korelasyon bulunmadı (p>0,05). Hastaların 83%'ü klinik remisyondaydı (Mayo skoru≤2/CDAI0,05). Bir hastada AZT ilişkili nonsirotik portal hipertansiyon saptandı. Sonuç: Bu çalışmada İBH hastalarında karaciğer yağlanması, karaciğer fibrozu ve dalak sertliği sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Özellikle dalak sertliği AZT dozuyla pozitif korelasyon göstermektedir. İBH hastalarında, yüksek doz AZT (≥100 mg/gün) kullanımında mutlaka dalak sertliği değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: In this study, we evaluated hepatobiliary involvement in inflammatory bowel disease (IBD) with FibroScan® (transient elastography) and examined drug effects on liver fibrosis and steatosis. We particularly focused on the effect of azathioprine (AZT) on spleen stiffness (SS). Material and Methods: A total of 352 subjects were included in this study, including 298 IBD patients and 54 healthy controls. LSM (liver stiffness measurement), SS, and CAP™ (controlled attenuation parameter) scores were measured by FibroScan®. In addition to disease and patient characteristics; laboratory tests, and effect of the drugs were evaluated and compared within the groups. Results: The patient and control groups were similar in terms of age and gender. Mean LSM (5.2±3.1 kPa vs 4.5±1,1 kPa), mean SS (22.69±13,10 kPa vs 17.96±7,44 kPa), CAP™ score (hepatosteatosis) (233±56 dB/m vs 224±47 dB/m) were significantly higher in the patients with IBD than in the control group (p0,05). The mean dose of azathioprine in patients with SS>21 kPa (n=134) was 104 mg/day. The mean level of platelets was significantly higher in patients with IBD than in controls (300±104x10³/µL vs 251±52x10³/µL, p=0,001); however, there was no correlation between SS and trombosit level (p>0,05). 83% of patients were in clinical remission (Mayo score≤2/CDAI