Parçalanmış ve tam aile çocuklarının affetme düzeylerinin ontolojik iyi oluşları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of forgiveness levels on ontological well-being of children of broken and whole family
  1. Tez No: 762224
  2. Yazar: BEGÜM SAĞDUYU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Parçalanmış aile, tam aile, affetme, ontolojik iyi oluş, Broken family, whole family, forgiveness, ontological well-being
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, parçalanmış ve tam ailelerde yetişmiş çocukların yetişkinlikteki affetme düzeylerinin ontolojik iyi oluşları ile olan ilişkisini belirlemektir. Ayrıca yapılan çalışmada demografik değişkenler ile ontolojik iyi oluş düzeyleri ve affetme düzeyleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise uygun örnekleme yöntemiyle seçilmiş, üniversitede öğrenim gören, parçalanmış ve tam ailelerde yetişmiş 276 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”,“Ontolojik İyi Oluş Ölçeği”ve“Heartland Affetme Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda elde edilen bulgular, kadınların erkeklere göre başkasını affetme düzeylerinin anlamlı şekilde yüksek olduğunu fakat kendilerini ve durumu affetme düzeylerinin anlamlı şekilde farklılaşmadığını göstermektedir. Affetme toplam puan ile ontolojik iyi oluş toplam puan arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulunmuş ve ayrıca affetme düzeylerinin ve affetme alt boyutlarının birlikte ontolojik iyi oluş düzeylerini anlamlı ve pozitif şekilde yordadığı görülmüştür. Affetme düzeylerinin ontolojik iyi oluştaki değişimin %29'unu açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the relationship between the forgiveness levels of children in broken families and whole families and their ontological well-being in adulthood. In addition, it was aimed to determine the relationships between demographic variables, forgiveness levels and ontological well-being levels in the study. The universe of the research consists of university students living in Turkey. The sample consists of 276 students selected by convenient sampling method, studying at university, and grown in broken and whole families. In the research,“Personal Information Form”,“Ontological Well-Being Scale”and“Heartland Forgiveness Scale”were applied to the students. The findings obtained as a result of the analysis of the research data show that women's levels of forgiving others are significantly higher than men, but their levels of forgiving themselves and the situation do not differ significantly. A moderate positive correlation was found between the total score of forgiveness and the total score of ontological well-being, and it was also seen that the levels of forgiveness and the sub-dimensions of forgiveness together predicted the levels of ontological well-being significantly and positively. It was determined that forgiveness levels explained 29% of the change in ontological well-being.