The effect of climate changes on water resources management in Iraq (Case study: Haditha reservoir)
Irak'ta iklim değişikliklerinin su kaynakları yönetimi üzerine etkisi (Örnek inceleme: Haditha rezervuarı)
- Tez No: 762312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK VARLİ BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İklim değişiklikleri, Rezervuar yönetimi, Su kaynakları, Hidrolojik modelleme, Haditha barajı, Climate changes, Reservoir management, Water resources, Hydrologic modeling, Haditha dam
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET IRAK'TA İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN SU KAYNAKLARI YÖNETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ (ÖRNEK İNCELEME: HADİTHA REZERVUARI) Sundus Salah Fayyadh FAYYADH İnşaat Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Başak VARLİ BİNGÖL Haziran 2022 Su olmadan bu dünyada yaşam mümkün değildir, ekonomik ve sosyal olarak ilerlemek için su zorunludur. Irak, şu anda ciddi su kıtlığı çeken MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ülkelerinden biridir. Komşu ülkelerin su politikaları da dahil olmak üzere Irak'ın su sıkıntısı krizine sebebiyet veren çeşitli faktörler vardır. Son yıllarda hızlanarak devam eden iklim değişikliği, kuraklık, artan kirlilik, nüfus artışı ve su kullanımı talebinin çoğalması gibi değişken koşullar su kıtlığına yol açmıştır. Bir bölgede mevcut olan nehir rezervlerinin içilebilir ve kirlenmemiş su miktarı, talebin altına düştüğünde, kanalizasyon sistemlerini göz ardı ederek, yağmur sularını doğrudan nehirlere dökmek, kirliliğe ve nehir kalitesinin bozulmasına neden olur, bu da bir su krizini meydana gelir. Mevcut su kıtlığını gidermek için hükümet harekete geçmeli ve bölgesel işbirliği ile koordinasyon, araştırma geliştirme, tarım ve sanitasyonun iyileştirilmesi ve genel halkı eğitmek için çeşitli kamu bilinci programlarını içeren stratejik bir su vizyonu geliştirmelidir. Bu çalışma, iklim değişikliği bağlamında kırılganlık kavramına ve üç özelliğine (maruz kalma ve uyum kapasitesi) bakmakta ve iklim değişikliğine yanıt vermek için dikkate alınması gereken uyum ve azaltma önlemlerini tartışmaktadır. 2022, 45 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF CLIMATE CHANGES ON WATER RESOURCES MANAGEMENT IN IRAQ (CASE STUDY: HADITHA RESERVOIR) Sundus Salah Fayyadh FAYYADH Master of Science in Civil Engineering Advisor: Assoc. Prof. Dr. Başak VARLİ BİNGÖL June 2022 Without water life is not possible on this earth, to progress economically and socially water is imperative. Iraq is one of the MENA (the Middle East and North African) countries, currently suffering from serious water scarcity. There are various factors that have contributed to Iraq's water shortage crisis, including shared countries' water policies. Climate change has accelerated in recent years, leading to water shortages due to changing weather patterns, such as droughts, rising pollution, and increasing human demand and usage of water. When the amount of potable and unpolluted water available in river reserves in an area falls below demand, ignoring sanitation systems and pouring rainwater directly into rivers causes pollution and deterioration of river quality, resulting in a water crisis. To address the current water scarcity, the current government should take action and develop a strategic water vision that includes regional cooperation and coordination, research and development, improving agriculture and sanitation, and a variety of public awareness programs to educate the general public. This study looks at the concept of vulnerability and its three characteristics (exposure and adaptive capacity) in the context of climate change and discusses adaptation and mitigation measures that should be considered to respond to climate change. 2022, 45 pages