Türkiye'de popüler tarih yayınları: Derin Tarih Dergisi örneği
Popular history publications in Turkey: Example Journal of Derin Tarih
- Tez No: 762576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Derin Tarih Dergisi, Kültür, Popüler Tarih, Tarihçilik, Tarih Yazımı, Derin Tarih Journal, Culture, Popular History, Historiography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'de tarih anlatımının en yaygın ve etkileyici türü olan popüler tarih yazımının bir örneği, Derin Tarih Dergisi incelenmiştir. Nisan 2012 tarihinde ilk sayısı çıkan dergi, bugün hâlâ yayın hayatına devam etmektedir. Eylül 2022 tarihinde 126. sayısına ulaşmıştır. Bu tezin hazırlanma amacı popüler tarih yazımı/anlatımı yapan bir yayının içerik ve yöntem açısından değerlendirilmesidir. Popüler tarihçilik, geçmişte sözlü aktarım, kitaplar ve dergiler aracılığı ile yayımlanma imkânına sahipken; Türkiye'de 1970 sonrasında sinemada da yer bulmuştur. 2000'lerden itibaren ise sosyal medya olgusunun ortaya çıkması, çok daha yaygın ve etkili bir mecra bulmasını sağlamıştır. Uzun anlatımların olmadığı, daha çok ideolojik ve manipülatif amaçlı paylaşımlar, milyonlarca insana kısa sürede ulaşınca; hem tarihe olan ilgiyi hem de bu alandaki yayın sayısının artmasını sağlamıştır. Tez çalışmasında ilk aşamada Türkiye'de tarih yazımının evreleri gözden geçirilmiştir. Bu alanda birinci elden kaynaklardan çalışmış araştırmacıların eserlerinden yararlanılmıştır. İkinci aşamada ise Derin Tarih Dergisi'nin ulaşılabilen tüm sayıları okunarak içerik konularına göre sınıflandırılıp tahlili yapılmıştır. Amacımız dergide ne yazıldığını göstermek değildir. Amaç neyin, nasıl yazıldığını tespit etmeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the journal of Derin Tarih which is the most common and impressive type of history-telling in Türkiye and the example of popular historiography was examined. The first issue of the magazine was published in April 2012 and still continues its publication life. It reached its 126th issue in September 2022. The purpose of this thesis is to evaluate a publication that writes Popular History in the way of content and method. While Popular Historiography had the opportunity to be publish through mouth, books and journals in the past, it also found its place on television in Türkiye after 1970. Since the 2000s, emergence of the social media has enabled it to find a much more extensive and effective channel. The posts with mostly ideological and manipulative purposes without long expression reach millions of people in a short time. Therefore they increased both the interest in history and the number of publications in this field. The first step of the thesis is to review the stage of Historiography in Türkiye. The studies of researchers who worked in this field from first-hand sources were used. In the second step, all the accessible issues of the journal of Derin Tarih were read, classifield according to the content topics and then analyzed. The aim is not to indicate what is written in the magazine; the aim is to try to specify what is written and how.