Sosyal içerme bağlamında engelli gündüz bakım merkezi hizmet modeli etki araştırması
Impact research of disabled day care center service model in the context of social inclusion
  1. Tez No: 762881
  2. Yazar: İBRAHİM METE KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli Yakını, Sosyal dışlanma, Sosyal İçerme, Engelli Gündüzlü Bakım Merkezi, Relatives Of The Disabled, Social Exclusion, Social İnclusion, Day Care Center
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Araştırma, engelli gündüz bakım merkezlerinden hizmet almakta olan engellilerin yakınları ve bu hizmete erişim imkânı olmayan diğer engelli yakınları ile gerçekleştirilmiştir. Engelli bir bireye sahip olan bu ailelerin yaşadığı sorunlar sosyal dışlanma bağlamında araştırmaya konu edilmiştir. Nitel bir yöntemle yapılan araştırmanın çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Bu doğrultuda farklı şehirlerde yaşayan 13 engelli yakını katılımcı ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların yanıtları ve anlatıları sosyal dışlanmanın göstergeleri olan; ekonomik durum, toplumsal ilişkiler, iyi yaşam beklentisi, kamu hizmetleri ve istihdam durumu başlıkları altında kategorize edilerek“Betimsel Analiz”bağlamında yorumlanmıştır. Araştırmada katılımcılara ayrıca Engelli Gündüz Bakım Merkezlerine ilişkin düşünce ve deneyimleri de sorulmuş ve bu cevaplar da yine betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmada sosyal dışlanma riskinin katılımcılar nezdinde yüksek olduğu boyutlar; ekonomik durum, toplumsal ilişkiler, kamu hizmetleri ve istihdam durumu olarak belirlenmiştir. Bu çalışma ile sosyal politikalar kapsamında engelli yakınlarına sunulan hizmetlerin genel bir değerlendirmesi yapılarak, engellilere yardımcı olan ve onların bakımını üstlenen yakınlarının, toplumsal ve bireysel anlamda yaşadıkları problemleri minimize etmek için gerekli uygulamaların niteliği belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with the relatives of disabled people who receive services from disabled day care centers and other disabled relatives who do not have access to this service. The problems experienced by these families, who have a disabled individual, are the subject of the research in the context of social exclusion. The study group of the study, which was conducted with a qualitative method, was formed by using the purposeful sampling method. In this direction, interviews were conducted with 13 disabled relatives living in different cities. Responses and narratives of the participants are indicators of social exclusion; categorized under the headings of economic situation, social relations, good life expectancy, public services and employment status and interpreted in the context of“Descriptive Analysis”. In the research, the participants were also asked about their thoughts and experiences about the Disabled Day Care Centers, and these answers were also subjected to descriptive analysis. The dimensions in which the risk of social exclusion is high among the participants in the study; economic situation, social relations, public services and employment status. In this study, by making a general evaluation of the services provided to the relatives of the disabled within the scope of social policies, it has been tried to determine the nature of the necessary practices in order to minimize the social and individual problems of the relatives who help the disabled and take care of them.