Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde yapılan üst gastrointestinal sistem endoskopisinde saptanan özefagus varislerinin incelenmesi
Investigation of esophageal varicose veins detected in the upper gastroi̇ntesti̇nal tract endoscopy at Sivas Cumhuriyet Universi̇ty Hospital
  1. Tez No: 762900
  2. Yazar: MEHMET EMİN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE ÖZLEM SAYGILI YÖNEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Özefagus, özefagus varisi, portal hipertansiyon, siroz, siroz komplikasyonları, Esophagus, esophageal varices, portal hypertension, cirrhosis, cirrhosis complications
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Özefagus varisleri, portal ve sistemik dolaşımları birbirine bağlayan venlerin sekonder sebeplere bağlı olarak dilate olması sonucu gelişmektedir. Genellikle siroza bağlı olarak gelişmektedir. Siroz ise son dönem karaciğer yetmezliği olarak adlandırılır ve birçok sebebi bulunmaktadır. Dilatasyonun ana mekanizması portal vende basıncın artmasıdır. Trombüs, staz , kan dolaşımının artması gibi durumlara bağlı olarak portal vende basınç artmaktadır. Bu basıncın artması özefagus varisi dediğimiz oluşumu meydana getirmekle beraberinde farklı komplikasyonları getirmektedir. Özellikle siroz hastalarında assit gelişimi ,varis kanaması, hepatik ensefalopati gibi durumlar hastanın hayat konforunu bozmakla beraber ölümcül olabilir. Siroz saptadığımız hastaları yakından takip etmek gerekmektedir. Kliniğimizde 01.06.2012-01.06.2022 tarihleri arasında yapılmış olan üst gastrointestinal sistem endoskopisinde özefagus varis saptanan hastaları detaylıca inceledik. İncelediğimiz verilerin başında epikriz bilgileri, radyolojik görüntülemeler, laboratuvar bulguları, patoloji sonuçları bulunmaktadır. Eksik verilerin olduğu hastalar çalışmaya alınmamıştır. Toplamda 285 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Hastalarımızın yaş ortalaması 61±0,79 erkek hastalar % 59,65'ini , kadın hastalar ise % 40,35 ini oluşturmaktadır. Değerlendirmeye aldığımız bu hastalara etyolojik olarak baktığımızda sıklığı sırasıyla 1) Hepatit B 2) Kriptojenik Karaciğer sirozu 3) Hepatit C olarak bulunmuştur. Değerlendirmeye alınan bu hastalarda tanı anındaki ve sonrasında devam eden bazı komplikasyonları incelenmiştir. Özefagus varis kanaması gelişme süresi ortalama 6,32±1,8 ay şeklinde bulunmuştur. Asit gelişme süresi ortalama 7,77±1,59 ay ve hepatik ensefalopati gelişme süresi ise 9,58±2,34 ay sonra olarak bulunmuştur. Bant ligasyonu uygulama süresi ise ortalama 4,19±1,21 ay olarak bulunmuştur sağ kalım sürelerine bakacak olursak 31,08±5,137 ay sonra bulunmuştur. Çalışmamızda anamnez, fizik muayene ve laboratuvar bulgularının yardımıyla kliniğimizdeki özefagus varislerinin etyolojik dağılımını bulmayı ve aynı zamanda özefagus varisleri ile ilişkili komplikasyon ve ilişkili durumların oranını da tespit etmeyi amaçladık. Ayrıca varis saptadığımız siroz hastalarında komplikasyon gelişme süresi ilk yıl içerisinde gerçekleştiğinden varis saptanan hasta ve hasta yakınları detaylıca bilgilendirilmeli yakın olarak izlenilmelidir. Sağ kalım sürelerine hastane verilerinden ulaşıldığından sayısı az olup elimize güçlü bir bilgi vermemekle beraber dikkate alınması gerekmektedir. Çalışmamızda elde edilen verilerin bazıları literatür ile uyumlu bazılarının uyumsuz olduğu bulunmuştur. Uyumsuz olan veriler olmasının önemli nedeni eksik epikriz bilgileri , bazı hastaların takiplerinin kliniğimizde devam etmemesidir.
Özet (Çeviri)
Esophageal varices develop as a result of the dilation due to secondary reasons for the veins connecting the portal and systemic circulation. It usually develops secondary to cirrhosis. Cirrhosis is defined as end stage liver failure and has many etiological factors. The main mechanism of dilatation is the increase in pressure of the portal vein. Stasis thrombus increases the pressure on the portal vein due to increased blood circulation. The increase in this pressure leads to the formation of esophageal varices that also brings out different complications. Portal hypertension complications such as ascites development, varicose veins bleeding, and hepatic encephalopathy can disturb the patient's quality of life an deven cause death. In our clinic between June 2012- June 2022, we examined the patients with esophageal varices who had undergone upper gastrointestinal system endoscopy We gathered information from the patient records, their radiological imaging, endoscopy reports laboratory findings, pathology results, patients with missing data were not included in the study. A total of 285 patients were evaluated. The average age of our patients is 61 . 59.65 % of our patients was male while 40.35 % percent of them were female. The frequncy of the etiological reasons for cirrhosis in a decreasing order were Hepatitis B , Cryptogenic liver cirrhosis and Hepatitis C respectively... Some of the complications at and after the diagnosis were also examined. The mean time for the development of esophageal varices after the diagnosis was found to be 6,32±1,8 months. The mean time to develop ascites was 7.77±1.59 months and the time to develop hepatic encephalopathy was 9.58±2.34 months. The mean time fort he requirement of Band Ligation Application was 9,58±2,34 months We also examined the exitus period of the patient and found that the patients died at a mean period of 31.08 ± 5,137 months after the initial diagnosis. We aimed to find out the etiological distribution and rates of complications and also associated conditions of esophageal varices. in the light of anamnesis, physical examination, and lab findings in our study. Since the development of esophagus variceal bleeding as a complication occurs within the following one year after the initial diagnosis of esophageal varices, , patients and their relatives of the patients should be informed in detail about the incoming events and the importance of follow-up. Since exitus periods are reached from hospital data, the number is low and it should be taken into consideration. Some of the data obtained in our study were found to be incompatible with some of the literature. The important reason for the incompatible data is due to missing patient information and that the follow-up of some patients had not continued in our clinic.