Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi katı atıklarının incelenmesi ve uygun bertaraf yönteminin belirlenmesi
The İnvestigation and selecting of suitable disposal method of the solid wastes of the hospital of Cumhuriyet University faculty of medicine of Sivas
- Tez No: 65216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hastane katı atıkları, yakma, düzenli depolama, bertaraf etme, Hospital solid wastes, Incineration, sanitary landfill, disposal
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVAS cumhuriyet üniversitesi tip fakültesi hastanesi kati ATIKLARININ İNCELENMESİ VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMİNİN BELİRLENMESİ Bilal TUNÇSİPER Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Orhan CERİT Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinden kaynaklanan Hastane katı atıklarının bertarafi için yakma ve düzenli depolama sistemleri incelenmiştir. Uygun bir bertaraf etme yöntemi için atığın karakteristiğini ve miktarını bilmek esastır. Yapılan örneklemeler sonucu, fakülte hastanesinin evsel nitelikli atıklar hariç günlük olarak ürettiği ortalama tıbbi katı atık miktarı 391.5 kg olarak bulunmuştur. Termal işlemler sonucu atığın % 10.58 nem, %4.44 kül, %2.92 sabit karbon, %81.97 uçucu materyaller ve % 66.25 yanabilir materyallerden oluştuğu belirlenmiştir. Atıkların alt ve üst ısıl değerleri camlar hariçken sırayla 3.401 ve 4.88 kkal/kg' dır. İncelemeler sonucu atıkların depolama işlemiyle bertaraf edilmesi en uygun bir çözüm yolu olarak görülmüştür. Bu nedenle Sivas kenti kuzeydoğusunda bir deponi sahası belirlenmiştir. Deponi sahası tabanda kısmen jips ve ağırlıklı olarak kil, süt, kumtaşı ve çakıltaşı ardalanması ile temsil edilen Neojen yaşlı çökellerden oluşmaktadır. Bu birimler kalınlığı 50 ile 70cm arasında değişen siltli killer ile örtülmektedir. Genel olarak temel zeminde yer alan siltli killer CH grubu özelliklerini yansıtmakta olup büyük miktarda Smektit grubu kil minerallerinden oluşmaktadır. Bu alanda şişme potansiyeli yüksek killerin egemen olması ve örtü malzemesi içinde süt ve kum bileşenlerinin de yer alması problem oluşturmaktadır. Deponi sahasının projelendirilmesinde taban sızdırmazlığının sağlanması ve şişme probleminin önüne geçilmesi amacıyla uygun kalınlıkta sıkıştırılmış bir kil örtüsünün oluşturulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY M. Sc. Thesis THE INVESTIGATION AND SELECTING OF SUITABLE DISPOSAL METHOD OF THE SOLID WASTES OF THE HOSPITAL OF CUMHURİYET UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE OF SİVAS Bilal TUNÇSİPER Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Orhan CERİT In this study, Incineration and Sanitary Landfill Methods for the disposal of solid waste of the aplication and research Hospital of the Medicine Faculty of Cumhuriyet University are examined. İt is essential to know "the characteristics and the quantitiy of the waste for the selecting of a proper disposal method. After sampling, the amount of average daily medical solid waste from the faculty hospital excluding of domestic wastes has been determined as 391.5 kg. After thermal treatment, the waste has been found to compose of 10.53 % moisture, 4.44 % ash, 2.92 % fixed carbon, 81.97 % volatiles and besides 66.25 % combustible material. The lower and upper calorific value of wastes not including glasses are 3.401 kcal/kg and 4.880 kcal/kg respectively. After investigations, landfilling has been found as the most suitable disposal method and a landfill area at northeast of Sivas City has been selected. The Lithologies in the landfill area consist of Neogen Aged Sediments represented by partially Gypsum dominantly of Clay, Silt, Sandstone and Conglomerate alternation. These Units area covered by Siltly Clay which has the thickness between 50 to 70 cm. Generally the Siltly Clay reflect CH group properties of Clay Minerals and mostly consists of Smectite. The presence of Clay with high swelling Potential in this land and existing of Silt and Sand in the materials for covering causes problems. For the aim of to preventing The leakage problem of the base, and The swelling Problems, It is necessary to form a cover that consists of compacted Clay in suitable thickness.