COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalardaki akut böbrek hasarı durumu ve mortaliteye etkisi
Acute kidney injury in patients with COVID-19 infectionstatus and effect on mortality
- Tez No: 763082
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Akut Böbrek Hasarı, Kronik Böbrek Hasarı, Risk Faktörleri, COVID-19, Acute Kidney Injury, Chronic Kidney Injury, Risk Factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalardaki ABH durumu ve mortalite üzerine olan etkisini göstermek amaçlanmıştır. Metot: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Pandemi Kliniği'de 1 Mart 2020- 1 Mart 2022 tarihleri arasında COVID-19 enfeksiyonu tanısı ile takip ve tedavi edilen KDIGO kriterlerine göre ABH gelişen 161 hasta ve ABH gelişmeyen 465 hasta olmak üzere toplam 626 hasta tarandı. Bulgular: COVID-19 ile enfekte olmuş hastaların %26'sında ABH gelişmiştir. ABH gelişen hastaların %70,2'sinde (n=113) Evre 1, %12,4'ünde (n=20) Evre 2, %17,4'ünde (n=28) Evre 3 ABH gelişmiştir. ABH gelişen hastaların %64'ü erkek, %36'sı kadın olup ABH gelişen grubun yaş ortalaması 71'dir. ABH'na en sık sırasıyla HT (%55,3), DM (%43,5) ve kardiyovasküler hastalıkların (%34,8) eşlik ettiği gözlemlenmiştir. ABH gelişen hastaların toplam hastanede yatış süresinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. ABH gelişen grupta yoğun bakım gereksinimi artmış olup yoğun bakım takibinde daha sık non-invaziv mekanik ventilatör, entübasyon ve vazopressör tedavi ihtiyacı doğmuştur. Sonuç: ABH gelişen hastaların taburculuktaki böbrek fonksiyon tetkikleri değerlendirildiğinde tam bir iyileşmenin olmadığı görülmüştür. Bu sebeple ABH gelişen hastaların daha yakından takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, it is aimed to show the effect on acute kidney injury status and mortality in patients with COVID-19 infection. Method: In the Pandemic Clinic of Akdeniz University Hospital between March 1, 2020 and March 1, 2022, a total of 626 patients, who were followed up and treated with the diagnosis of COVID-19 infection, including 161 patients who developed AKI and 465 patients who did not develop AKI, were screened according to the KDIGO criteria. Results: 26% of patients who were infected with COVID-19 developed AKI. Of the patients who developed AKI, 70.2% (n=113) developed Stage 1, 12.4% (n=20) Stage 2, and 17.4% (n=28) Stage 3. Of the patients who developed AKI, 64% were male and 36% were female, and the average age of the group developing AKI was 71 years. It was observed that AKI was most frequently accompanied by HT (55.3%), DM (43.5%) and cardiovascular diseases (34.8%). It was determined that the total length of hospital stay was higher in patients who developed AKI. The need for intensive care has increased in the group developing AKI, and the need for non-invasive mechanical ventilator, intubation and vasopressor therapy arose more frequently in the intensive care follow-up. Conclusion: When the renal function examinations of the patients who developed AKI were evaluated, it was observed that there was no complete recovery. For this reason, patients who develop AKI need to be followed more closely.