Belirsizlik altında ana dağıtım üssü yerleşimi ve araç rotalama problemi
Hub location and vehicle routing problem under uncertainty
  1. Tez No: 763164
  2. Yazar: MERVE EVYAPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL KARTAL, PROF. DR. ONUR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ADÜ Yer Seçimi Problemi, p- ADÜ Merkez Problemi, Araç Rotalama, Gürbüz Programlama, İki Aşamalı Formülasyon, Hub Location Problems, p-Hub Center Problem, Vehicle Routing, Robust Programming, Two-Stage Formulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ana Dağıtım Üssü (ADÜ) yer seçimi ve araç rotalama problemleri, ana dağıtım üslerinin yerlerinin belirlenmesi, talep noktalarının ADÜ'lere atanması ve araç rotalarının oluşturulması problemlerini içermektedir. İlk olarak, ağdaki herhangi bir başlangıç-varış noktası çifti arasındaki maksimum zamanın/mesafenin en aza indirildiği bir ağ tasarlamayı amaçlayan“Tek Atamalı p-ADÜ Merkez ve Araç Rotalama Problemi”ele alınmıştır. Bu çalışmada literatürde yer alan, her talep merkezi ve ADÜ çifti arasında bir aracın hizmet verme kısıtı gevşetilmiştir. ADÜ yer seçimi ve araç rotalama kararlarında, seyahat süresi genellikle trafik sıkışıklığı göz ardı edilerek belirlenmektedir. Bu nedenle, alınan ADÜ yer seçimi ve rotalama kararlarına seyahat sürelerindeki belirsizliğin dahil edilmesi güvenilir bir ADÜ ağı tasarımı için büyük önem taşımaktadır. Bu tezde, taşımadaki gecikmelerin olasılığını ele alan iki aşamalı bir gürbüz (robust) programlama formülasyonu kullanan,“Gürbüz p-ADÜ Merkez ve Araç Rotalama Problemine”odaklanılmıştır. Önerilen iki matematiksel model çeşitli örnekler için CAB ve Türkiye Ağı veri seti üzerinde test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The hub location and vehicle routing problem involve finding the location of hub facilities, allocating the demand nodes to these hub facilities and forming the routes of the vehicles. We first consider“The Single Allocation p-hub Center and Vehicle Routing Problem”, which seeks to design a network where the maximum time/distance between any origin-destination pair in the network is minimized. In this thesis, we relax one of the main assumptions in the hub location literature that one vehicle has to operate between each demand center and hub. In hub location and vehicle routing decisions, travel times are usually determined by ignoring traffic congestion. Therefore, incorporating uncertainty into hub location and routing is crucial for achieving a reliable hub network design. In this thesis, we focus on the“Robust p-hub Center and Vehicle Routing Problem”, which employs a two-stage robust programming formulation, that addresses the possibility of unavailable components or transmission delays in the network. The proposed two mathematical models are tested on the various instances on the Turkish network and CAB datasets.