Robotik kodlama eğitiminin zihin imaj netliği ve robot algısına etkisi
The effect of robotic education on robotic coding education on mental imagery and robot perception
  1. Tez No: 763163
  2. Yazar: HATİCE SERAP AKGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF GÜVEN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik kodlama, Zihin İmaj netliği, İDea yazılım, 21.yüzyıl Becerileri, robotic coding, mental imagery, Idea software, 21.century skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, robotik kodlama eğitiminin 4.sınıf düzeyindeki öğrencilerin zihin imaj netliğine ve robotiğe yönelik zihinsel imajlarına etkisini incelemektir. Uygulama sürecinin eğitim aşaması 10 hafta ve haftada 2 saat olacak şekilde planlanmıştır. Nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı bu araştırmada eşzamanlı karma yöntem modeli benimsenmiştir. Araştırmanın nicel boyutu ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel modelde desenlenmiştir. Nitel boyut ise fenomenoloji araştırması olarak planlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Düzce ilinde bir ilkokulda 4.sınıfta öğrenim görmekte olan 26'sı deney, 24'ü kontrol grubu olan 50 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin zihin imaj netliğine ilişkin veriler,“Sheveland Zihinsel İmaj Netliği Ölçeği”ile toplanmıştır. Öğrencilerin robotiğe yönelik zihinsel imajlarına ilişkin veriler ise Kelime İlişkilendirme Testi kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında yürütülen 10 haftalık robotik eğitim kapsamında, öğrencilere İdea yazılımı ve O-bot robot kiti kullanılarak robotik kodlama eğitimi verilmiştir. Nicel verilerin analizinde IBM SPSS 20 programı aracılığıyla t testi ve tekrarlanmış ölçümler için ANOVA testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi uygulanmış; Kelime İlişkilendirme Testi 'ne verilen cevaplara yönelik kategori ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma bulguları, robotik kodlama eğitiminin öğrencilerin zihin imaj netliği ve robotiğe yönelik zihinsel imajlarında olumlu yönde etki ettiğini göstermektedir. Deney ve kontrol gruplarının zihin imaj netliğindeki değişimin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde, deney grubu lehine olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında nitel veriler de robotik eğitimin robotiğe yönelik zihinsel imajlarında olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Elde edilen verilere göre verilen robotik eğitim sonrası öğrenciler, robotun çalışabilmesi için algoritma oluşturulması gerektiği ve robotu kodlanan bir teknolojik alet olarak gördüğü sonucuna varılmıştır. Programlama basamağına başlangıç yaptıkları gözlemlenmiştir. Robotik kodlama eğitimi öğrenme süreçlerine etki edecek becerileri desteklediği ve robota ilişkin zihinsel imajlarını şekillendirdiği için ilkokullarda yaygın olarak verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study is to investigate the impact of robotic coding education on 4th grade students' mental imagery and robot perception. The implementation process's training phase was scheduled to last 10 weeks and 2 hours per week. The simultaneous mixed method model was used in this study, which combined quantitative and qualitative research approaches. The quantitative dimension of the study was designed in a quasi-experimental model with a control group for pre-test and post-test. A phenomenology study was planned for the qualitative dimension. The research study group consists of 50 students, 26 in the experimental group and 24 in the control group, who are in the fourth grade at a primary school in Düzce during the 2021-2022 academic year. The“Sheveland Mental Image Sharpness Scale”was used to collect data on the students' mental imagery. The Word Association Test was used to collect data on students' perceptions of robots. The students received robotic coding training as part of the 10-week robotics training conducted as part of the research, using the Idea software and the O-bot robot kit. The t-test was used in the quantitative data analysis via the IBM SPSS 20 program, and the ANOVA test was used for repeated measurements. Content analysis was used to analyze qualitative data; categories and codes were created for the Word Association Test answers. According to the findings of the study, robotic coding education has a positive effect on students' mental imagery and robot perceptions. The difference in mind image imagery between the experimental and control groups was found to be statistically significant in favor of the experimental group. Furthermore, qualitative data show that robotic education has a positive impact on people's perceptions of robots. According to the data obtained following the robotic training, it was determined that an algorithm was required for the robot to function and that the robot was a coded technological tool. They appeared to have begun the programming step. Because robotic coding education supports skills that influence learning processes and shapes robot the mental images, it is recommended that it be taught widely in primary schools.