Stratejik liderlik davranışı algısının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisinde kurumsal sosyal sorumluluk algısının aracı rolü
The mediating role of the perception of corporate social responsibility in the effect of perception of strategic leadership behavior on organizational citizenship behavior
  1. Tez No: 763245
  2. Yazar: INDIANA MAKHARADZE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Örgütsel Vatandaşlık, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Strategic Leadership, Organizational Citizenship, Corporate Social Responsibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmada, stratejik liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisinde kurumsal sosyal sorumluluk algısının aracı rolü incelenmiştir. Bu kapsamda nicel bir tasarımla, Gürcistan'ın özel bir hastanesinde çalışanlara yüz yüze anket uygulanmış ve 236 adet anketle veri toplama süreci tamamlanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, stratejik liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı ve kurumsal sosyal sorumluluk algısı üzerinde, kurumsal sosyal sorumluluk algısının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca stratejik liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde kurumsal sosyal sorumluluk algısının kısmi aracı rolü tespit edilmiştir. Ek olarak, araştırmada kullanılan değişkenler ile demografik özellikler arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Bu inceleme neticesinde çalışanların stratejik liderlik algısı, örgütsel vatandaşlık davranışı ve kurumsal sosyal sorumluluk algılarının cinsiyet, medeni durum, yaş, çalışma pozisyonu, eğitim durumu, çalışma süresi özelliklerine göre anlamlı farklılaşmadığı, yalnızca kurumsal sosyal sorumluluk algısının katılımcıların yaş özelliğine göre farklılaştığı bulgulanmıştır. Buna göre, çalışanların yaşları arttıkça kurumsal sosyal sorumluluk algılarının yükseldiği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulardan yola çıkarak, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışlarını etkileyen unsurlar arasında yöneticilerinin olumlu tavırları, ileri görüşlülüğü gibi etkiler, onların performansı üzerinde de büyük paya sahiptir. Söz konusu liderin stratejik davranışlarının çalışanlar üzerine yarattığı etki bu iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesinin önemli olduğunu vurgular. Örgütsel vatandaşlık davranışı, genel olarak çalışanların kendilerini örgütün birer parçası olarak gördükleri liderlik davranışlarında kendini daha iyi gösterir. Nihayetinde ikili ilişkinin gücü örgütlere fayda yönüyle geri döner. Ayrıca örgütlerin geleceğe hazırlanırken kurumsal sosyal sorumluluğu bir stratejik politika olarak algılamaları gerekir. Aynı zamanda çalışanlar açısından sosyal sorumluluğu yüksek örgütlerde çalışıyor olmak hem örgütlerinin güçlü olduğuna dair algıyı hem de ellerinden gelen tüm performansı göstermeye ilişkin arzuyu artıracak bir unsur gibi gözükür. Bu bağlamda stratejik liderlik ile kurumsal sosyal sorumluluğa yönelik algı düzeyi, çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışını güçlendiren önemli unsurlar arasında yer alır.
Özet (Çeviri)
In this study was examined the mediating role of the perception of corporate social responsibility in the effect of strategic leadership on organizational citizenship behavior. In this context, a face-to-face questionnaire was applied to the employees in a private hospital in Georgia. With a quantitative design and the data collection process was completed with 236 questionnaires. According to the findings of the study, positive and significant effects of strategic leadership on organizational citizenship behavior and perception of corporate social responsibility were determined. The partial mediating role of the perception of corporate social responsibility in the effect of strategic leadership on organizational citizenship behavior has been revealed. In addition, the relationships between the variables used in the study and demographic characteristics were revealed. As a result of this examination, it was found that the strategic leadership perception, organizational citizenship behavior and corporate social responsibility perceptions of the employees did not differ significantly according to the characteristics of gender, marital status, age, working position, education level, working time, but only the perception of corporate social responsibility differed according to the age characteristic. Accordingly, it has been determined that as the age of the employees increases, their perceptions of corporate social responsibility increase. Based on the findings obtained from the research, among the factors that affect the organizational citizenship behaviors of the employees, such as the positive attitudes of their managers and their farsightedness, have a large share on their performance. The effect of the strategic behavior of the leader in question on the employees emphasizes the importance of examining the relationship between these two concepts. Organizational citizenship behavior generally shows itself better in leadership behaviors where employees see themselves as a part of the organization. Ultimately, the power of the bilateral relationship returns to the organizations in terms of benefit. In addition, organizations should perceive corporate social responsibility as a strategic policy while preparing for the future. At the same time, for employees, working in organizations with high social responsibility seems to increase both the perception that their organization is strong and the desire to show their best performance. In this context, strategic leadership and the level of perception towards corporate social responsibility are among the important factors that strengthen the organizational citizenship behavior of employees.