Auto question answering system using DBPEDIA
DBPEDIA'yı kullanan otomatik soru yanıtlama sistemi
- Tez No: 763288
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Doğal dil işleme, SPARQL, DBpedia, QA sistemleri, Natural language processing, SPARQL, DBpedia, QA systems
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Soru cevaplama sistemi, insanların doğal dilde kendi sözcükleriyle sorularını ifade etmelerini ve kısa cevaplar almalarını sağlayan bir sistemdir. Çözmeye çalıştığımız problem, yapılandırılmış bilgileri kullanarak Web'den özellikle“DBpedia”dan cevaplar almak ve cevabı bulmak için bir araç sağlamaktır. Sistemimiz kullanıcıdan NL sorgusu alacak ve bir sorunun cevabını bulmaya çalışacak ve en azından sorulan soruyla ilgili cevapların alınabileceği ontolojiye işaret edecektir. Bu alandaki en önemli konulardan biri, bir sorunun nasıl okunacağı ve haritalama yaklaşımının teknik bilgisinin sözdizimsel-anlamsal yapısını koruyacak şekilde nasıl uygulanacağıdır. Etkili bir yaklaşım kullanıldığında, daha doğru bir yapılandırılmış sorgu (ör. SPARQL) oluşturulur ve DBpedia gibi açık ve kitle kaynaklı bilgi grafiklerinden kesin yanıtın alınmasına olanak tanır. Bu yazıda, önerdiğimiz problemleri çözmek için anlamsal tabanlı QA sistemlerinin problemlerine odaklanıyoruz: benzerlik problemini çözmek için sorudan adlandırılmış varlığı çıkar, özellik benzerliği problemini çözmek için sorudan özelliği çıkar ve sorunun kesin cevabı.
Özet (Çeviri)
A question solving order is a method that admits public to express queries in their own dispute in human language and accept short answers. The question that we are difficult to resolve search out supply a finish to catch answers from computer network Specifically“DBpedia”utilizing the organized facts and find the answer. Our method will take NL query from the consumer and look the be responsible to a question and alternatively not completely indicate the knowledge place individual can take the answers having to do with the question requested. One of ultimate meaningful issues circumference is by means of what to state a question and by means of what to administer science of the plan approach in a habit that gelatin allure pertaining to syntax-pertaining to syntax form. When utilizing an effective approach, a more correct organized query (for example SPARQL) is create, admitting the exact reaction expected brought back from open and crowdsourced information graphs like DBpedia. In this project, I devote effort to something the questions of pertaining to syntax-located QA arrangements for resolving the questions I projected: extract the chosen system from the question to answer the likeness question, extract the feature from the question to resolve the characteristic likeness question and return the exact be responsible to the question.