Laparoskopik kolesistektomi operasyonları öncesi karın solunumu egzersizlerinin postoperatif etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the postoperative effects of abdominal breathing exercises before laparoscopic cholecystectomy operations
  1. Tez No: 763287
  2. Yazar: EMRAH AKSÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, anksiyete, laparoskopik kolesistektomi, karın solunumu, göğüs solunumu, analjezi tüketimi, pain, anxiety, laparoscopic cholecystectomy, abdominal breathing, chest breathing, analgesia consumption
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Postoperatif ağrı yönetimi hasta memnuniyeti, hastaların hızlı iyileşmesi ve erken taburculukları için önemlidir. Karın solunumu egzersizleri solunumun esas kası olarak adlandırılan diyafram kasının etkinliğini arttırarak daha derin ve daha yavaş nefes almayı sağlar. Böylece solunum iş yükü azalır ve kardiyorespiratuar sistemin çalışması olumlu yönde etkilenir. Karın solunumu egzersizleri kardiyorespiratuar etkiler üzerinden postoparatif ağrıyı azaltabilir. Bu fikirle preoperatif olarak yapılan karın solunumu egzersizlerinin postoperatif ağrıdaki etkinliğini araştırdık. Elektif şartlarda laparaskopik kolesistektomi operasyonu olacak toplam 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Karın solunumu egzersizi yapan 35 hastayla, egzersiz programına alınmayan göğüs solunumu yapan 35 hastanın kalp atım hızı (KTA), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), bulantı şiddeti, ağrının sayısal derecelendirme skalası (NRS) değeri, pulse oksimetre ile oksijen saturasyon (SpO2) değerleri postoperatif 20. dakika, 1., 2., 6., 12., ve 24. saatlerde karşılaştırıldı. Hastaların ilk 24 saat içinde hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı ile toplam analjezik tüketimi, ilk mobilizasyon zamanı ve taburcu olma zamanı değerlendirildi. Ayrıca hastaların preoperatif ilk ve son görüşmedeki anksiyete skorları karşılaştırıldı. Karın solunumu egzersizi yapan hastalarla, göğüs solunumu yapan hastalar arasında postoperatif ilk 24 saat içerisinde toplam tramadol tüketimine göre anlamlı bir fark görüldü (p=0,030). Göğüs solunumu grubunda preoperatif anksiyete skoru artışı anlamlıydı (p=0,018). Gruplar arasında tüm zamanlardaki ağrının sayısal değerlendirme skalası (NRS) değerleri (p>0,05), mobilizasyon zamanı (p=0,062) ve taburculuk süresi (p=0,377) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sonuç olarak bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan hastalarda preoperatif olarak uygulanan karın solunumu egzersizlerinin preoperatif anksiyeteyi olumlu yönde etkilediği ve postoperatif analjezik tüketimini azalttığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Postoperative pain management is important for patient satisfaction, rapid recovery and early discharge of patients. Abdominal breathing exercises increase the effectiveness of the diaphragm muscle, which is called the main muscle of breathing, allowing deeper and slower breathing. Thus, the respiratory workload is reduced and the work of the cardiorespiratory system is positively affected. Abdominal breathing exercises can reduce postoperative pain through cardiorespiratory effects. According to this idea, we investigated the effectiveness of preoperative abdominal breathing exercises on postoperative pain. A total of 70 patients who underwent laparoscopic cholecystectomy under elective conditions were included in the study. Heart rate (KTA), systolic blood pressure (SKB), diastolic blood pressure (DKB), severity of nausea, numerical rating scale (NRS) value of pain, pulse oximeter and oxygen saturation (SpO2) values of 35 patients who did abdominal breathing exercise and 35 patients who were not included in the exercise program were compared at the postoperative 20th minute, 1st, 2nd, 6th, 12th, and 24th hours. Total analgesia consumption during the first 24 hours, first mobilization time and discharge time of patients were evaluated with the patientderived analgesia (PCA) device. The anxiety scores of the patients at the first and last preoperative interview were also recorded. There was a significant difference in total tramadol consumption during postoperative 24 hours between groups (p=0.030). The increase of preoperative anxiety score was significant in the chest breathing group (p=0,018). There was no significant difference between the groups in terms of numerical rating scale (NRS) values (p>0.05), mobilization time (p=0.062) and discharge time (p=0.377). In conclusion, in this study, it was found that abdominal breathing exercises applied preoperatively in patients scheduled for laparoscopic cholecystectomy operation had a positive effect on preoperative anxiety and postoperative analgesic consumption.