Textile-based lithium-ion battery investigation
Tekstil bazlı esnek lityum-ion batarya geliştirilmesi
  1. Tez No: 763616
  2. Yazar: AHMED ALAHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil bazlı lityum iyon piller, Esnek elektrotlar, Oksit nanoparçacıkları, Tekstil depolama enerjisi, Textile-based lithium ion batteries, Flexible electrodes, Oxide nanoparticles, Textile storage energy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Giysilere, gözlüklere, saatlere ve hatta cilde entegre edilebilen akıllı tekstil, esnek elektronik cihazlar ve sensörlerin geliştirilmesi esnek bir enerji kaynağı gerektirir. Tekstil bazlı lityum iyon piller (LIB'ler) bu enerjiyi güvence altına almak için en önemli adaydır. Bu tezde, lityum piller için bir dizi mürekkep ve yapı incelenmiştir. Elektrot malzemelerinin seçiciliğine ve hazırlama yöntemlerine özel önem vurgu yapılmıstır.. Elektrotların elektrokimyasal özellikleri de Gamry cihazı kullanılarak incelenmiştir. Tekstil bazlı bir LIB de üretilmiş ve elektrokimyasal karakterizasyon, para tipi hücre pil test sistemi OPT-BST8-WA kullanılarak test edilmiştir. Üretilen madeni para hücrelerinin şarj ve deşarj kapasiteleri araştırılmıştır. Üretilen pilin kapasitansı 268.43 mAh g^(-1) olarak bulunmuş olup, bu kapasitans pil için kabul edilebilir düzeydedir .
Özet (Çeviri)
The development of smart textile, flexible electronic devices and sensors that can be integrated into clothes, glasses, watches, and even skin requires a flexible source of energy. Textile-based lithium-ion batteries (LIBs) are the most important candidate to secure this energy. In this thesis, a series of inks and structures for lithium batteries were examined. Where special emphasis was placed on the selectivity of electrode materials and their preparation methods. The electrochemical properties of the electrodes were also examined using the Gamry device. A textile-based LIB was also manufactured and the electrochemical characterization has been tested by using the coin cell battery test system OPT-BST8-WA. The charge and discharge capacities of manufactured coin cells have been investigated. The capacitance of the produced battery was 268.43 mAh g^(-1).