Cumhuriyet döneminde Bulancak (1923-1960)
Bulancak in the Republican era (1923-1960)
  1. Tez No: 764106
  2. Yazar: HAMZA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bulancak, Şehir, Ekonomi, Nüfus, Kültür, Siyaset, Bulancak, City, Economy, Population, Culture, Politic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bulancak; siyasi, idari, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak Cumhuriyet'in ilk yıllarında gelişme göstermiştir. Bu gelişme ile birlikte bu bölgeye birçok mübadiller yerleştirilmiştir. Giresun'un önemli bir sahil yerleşimi olan Bulancak, 1934 yılında ilçe haline gelmiştir. Bu gelişme ile birlikte merkeziyetçi yapısı güçlenmiştir. Birçok alanda ilerleme sağlanarak kalkınma hamleleri meydana gelmiştir. İdari alanda; Belediye Başkanları ve kaymakamların faaliyetleri doğrultusunda gelişim sağlanmıştır. Belediye binası ve hükümet konağı inşa edilmiştir. Çok partili hayata geçiş ile birlikte CHP dışında birçok siyasi parti faaliyet göstermiştir. Bulancak'ta fındık, önemli bir tarım ürünü olmasından dolayı ekonomik anlamda Fiskobirlik Kurumu, Fındık Müstahsillerini Koruma Derneği, fındık ve kereste fabrikaları açılmıştır. Yerli malı panayırları, meyvecilik ile biçki-dikiş kursları kurulmuştur. Ayrıca İş Bankası ve Ziraat Bankası hizmete açılmıştır. Kültürel ve sosyal alanda gelişim sağlanarak; yol yapımı, köprü ve iskele faaliyete sokulmuştur. Barbaros İlkokulunun dışında bir ilkokul ve ortaokul inşa edilmiştir. Köylere birçok ilkokul kazandırılmıştır. Bulancak'ta basın hayatını geliştirmek adına ilk kez 1949 yılında Bulancak adlı bir gazete çıkarılmıştır. Halkevi ve Halkodaları kurulmuştur. Bulancak'ta Tayyare Cemiyeti, Kızılay, Yeşilay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Bulancak'ı Güzelleştirme Derneği ve Avcı Kulübü gibi birçok sivil toplum kuruluşları meydana getirilmiştir. Bulancak'ta emniyet ve güvenliğin sağlanması için Sulh Hâkimliği, Hukuk ve ceza işleri için ise bir asliye mahkemesi oluşturulmuştur. Eski Caminin dışında Yeni Cami ve Kubbeli Camii din hizmetine açılmıştır. Bu tüm kurum ve kuruluşlar Bulancak'ın kalkınmasında ve gelişim göstermesinde çok önemli bir rol oynamışlardır. Mustafa Zeki Kurdoğlu gibi önemli bir milli ve dini şahsiyeti yetiştirmiştir. Bulancak, Cumhuriyet döneminde ulaşımdan sağlığa, eğitimden spora, ekonomiden kültüre her türlü alanda yavaş da olsa bir gelişme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Bulancak; politically, administratively, economically, socially and culturally, it developed in the first years of the Republic. With this development, many exchangers were settled in this region. It is an important coastal settlement of Giresun but it became a district in 1934. With this development, its centralist structure has strengthened. Progress has been made in many areas and development moves have occurred. In the administrative field, development has been achieved in line with the activities of the Mayors and District Governors. The town hall and the government house were built. With the transition to multi-party life, many political parties other than the CHP have operated. Since hazelnut is an important agricultural product in Bulancak, the Fiskobirlik Institution, the Hazelnut Producers Protection Association, hazelnut and sawmills were opened in the economic sense. Domestic goods fairs, fruit growing and mowing and sewing courses were established. In addition, İş Bank and Ziraat Bank were put into service. By providing development in the cultural and social field, road construction, bridge and pier were put into operation. A primary and secondary school was built outside Barbaros Primary School. Many primary schools were added to the villages. In order to improve the press life in Bulancak, a newspaper called Bulancak was published for the first time in 1949. The People's House and public rooms were established. Many non-governmental organizations such as Tayyare Society, Kızılay, Green Crescent, Child Protection Institution, Bulancak Beautification Association, Chamber of Commerce and Hunting Club have been established in Bulancak. In Bulancak, a Magistrate's Office was established to ensure safety and security, and a Court of First Instance was established for Civil and Criminal affairs. Apart from the Old Mosque, the Yeni Mosque and the Domed Mosque were opened to religious service. All these institutions and organizations have played a very important role in the development and initiative of Bulancak. He raised an important national and religious figure like Mustafa Zeki Kurdoğlu. Bulancak showed a slow development in all kinds of areas from transportation to health, from education to sports, from economy to culture during the Republican period.