Acil servisten hastaneye yatırılan geriatrik hastaların analizi
Analysis of geriatric patients WHO were hospitalized after admission to the emergency department
  1. Tez No: 764107
  2. Yazar: HİLAL PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elderly, Geriatric, Patient, Emergency Department, Hospitalization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil servis başvurusu sonrasında hastaneye yatırılan 65 yaş ve üzeri hastaların demografik ve klinik özelliklerinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 01.01.2019 ile 31.12.2019 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalına başvuran ve hastaneye yatırılan 65 yaş ve üzeri üzeri hastalar dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 3355 hastanın yaş ortalaması 75,4 ± 7,1 yıl idi. Hastaların %46,7'si kadın, %53,3'ü erkekti. En sık başvuru şikayeti sırasıyla gastrointestinal (%25,7), respiratuvar (%23,9), nörolojik (%17,7), kardiyovasküler (%16) şikayetler ve travma (%13,4) idi. En sık izlenen acil servis tanıları respiratuvar (%21,1), kardiyak (%20,9) ve gastrointestinal (%17,8) hastalıklardı. Hastaların %29,3'ünde enfeksiyon izlendi. En yaygın enfeksiyon alanları ise respiratuvar (%15,6), genitoüriner (%7,4) ve gastrointestinal (%5,2) bölgelerdi. En sık istenen konsültasyonlar kardiyoloji (%24,4), göğüs hastalıkları (%20) ve enfeksiyon hastalıkları (%16,6) idi. Hastaların en sık yatırıldığı bölümler ise yoğun bakım ünitesi (YBÜ) (%25,3), göğüs hastalıkları (%11,6) ve ortopedi ve travmatoloji (%8,3) idi. Hastane içi mortalite %8,9 idi. Hastane içi mortalite 85 yaş üzeri hastalarda ve YBÜ'ye kabul edilenlerde yüksekti. Hastanede kalış süresinin ve hastane içi mortalitenin; başvuru şikayetleri, önceki hastalıklar, acil servis tanıları ve hastaların yattığı bölümler ile ilişkili olduğu tespit edildi. Kaybedilen hastalarda hastanede kalış süresi daha uzundu. Seksen beş yaş üzeri hastalarda sağlık harcamaları daha fazla idi. Sonuç: Acil servis başvurusu sonrasında yatırılan geriatrik hastalar farklı demografik ve klinik özelliklere sahip olabilir. Acil servis klinisyenlerinin bu özelliklerin farkında olması geriatrik hastaların yönetimine yardımcı olabilir. Anahtar kelimler: Yaşlı, Geriatrik, Hasta, Acil Servis, Hospitalizasyon
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to analyse the demographic and clinical characteristics of patients aged 65 and over who were hospitalized after admission to the emergency department (ED). Method: In this retrospective study, patients aged 65 and over who were admitted to Erciyes University Emergency Medicine Department and were hospitalized subsequently to inpatient wards between 01.01.2019 and 31.12.2019 were included in the study. Results: The mean age of 3355 the patients was 75.4 ± 7.1 years, 46.7% of the patients were female and 53.3% were male. The most common presentation complaints were gastrointestinal (25.7%), respiratory (23.9%), neurological (17.7%), cardiovascular (16%) symptoms and trauma (13.4%). The most common diagnoses were respiratory (21.1%), cardiac (20.9%) and gastrointestinal (17.8%) respectively. Infection was observed in 29.3% of the patients. The most common sites of infection were respiratory (15.6%), genitourinary (7.4%) and gastrointestinal (5.2%) regions. The most frequent consultation departments were cardiology (24.4%), chest diseases (20%), and infectious diseases (16.6%). The departments to which the patients were most frequently hospitalized were intensive care unit (ICU) (25.3%), chest diseases (11.6%), and orthopedics and traumatology (8.3%). In-hospital mortality was 8.9%. In-hospital mortality was higher in patients over 85 years of age and those who were admitted to ICU. Length of stay and in-hospital mortality were found out to be correlated with the complaint at presentation, previous diseases, diagnosis of the emergency department and inpatient ward. The hospital stay was more prolonged in patients who died. Health expenditures of patients over 85 years old were higher. Conclusion: Geriatric patients hospitalized after admission to the emergency department may have different demographic and clinical characteristics. Awareness of these features can aid emergency clinicians in the management of geriatric patients.