Bakara Sûresi'nde nevâsih fiiller: Dilsel ve anlam bilimsel inceleme
الأفعال النّاسخة في سورة البقرة دراسة نحويَّة دلاليّة
- Tez No: 764109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOUMİA HAJ NAYEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Nâsih Fiiller, Bakara Sûresi, Nahiv Çalışması, Delalet Çalışması, Fiilin Delaleti, Nasih Verbs, Surat Al-Baqarah, Grammatical Study, Semantic Study, İndicative Meaning Of Verbs
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırma, Bakara Suresi'nde geçen“nâsih”fiillerinin delalet ettiği manaları ele almaktadır. Araştırma, ilk olarak“nâsih”fiillerinin tanımını yaparak kısımlarını açıklamakta ve sonra da Bakara Suresi'nde geçen nâsih fiillerini nahiv bakımından incelemektedir. Ondan sonra Bakara Suresi'ndeki“nâsih”fiilleri semantik bakımından irdelemektedir. Bu doğrultuda“kâne”ve“leyse”fiillerinin delalet ettiği manaları ve yine“kâde”fiili ile başlamak suretiyle mukarebe fiillerinin, kalp fiillerinin ve tahvil fiillerinin delalet ettiği manaları ortaya koymaktadır. Araştırma, ilk asırlardaki Müslüman bilim adamlarının görüşlerini toplamak suretiyle güçlü delil ve karinelere dayanarak elde edilen bu görüşler arasında en iyi olanı tercih etmeye çalıştı. Bu çalışma, İslam ümmeti arasında kabul görmüş alimlerin ve müfessirlerin görüşlerine dayanarak Kur'an-ı Kerim'den yeni anlamlar çıkartmak için bir yol açmayı hedeflemektedir. Yani bir taraftan Kur'an ve sünnet ile diğer taraftan da Müslüman alimlerin görüş birliğine vardığı konularda çekişmeye girmeden Kur'an-ı Kerim'in ifade ettiği yeni anlamları keşfetmek için bir yol bulmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma, birçok sonuç elde etti. Bu sonuçlar ise; Bakara Suresi'nde geçen“kane”fiili birkaç anlama gelmekte ve bu anlamlar da siyaktaki karineleri kullanmak suretiyle tespit edilmektedir. Menfi siygasında gelen“kâde”fiili müspet manada kullanılmakta ve müspet siygasında gelen“kâde”fiili cümledeki haberinin vaki olmaksızın neredeyse vaki olacağını ifade etmek için kullanılmaktadır. Yalnızca“kalp”fiilleri“ilga”ve“ta'lik”özelliklerini taşımakta olup bu fiillerden“tahvil”fiilleri,“zan”ve“yakîn”fiilleri meydana gelmektedir. Araştırma son olarak, Bakara Suresi'nde en çok geçen“nâsih”fiilinin“kane”fiili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research studies the subject of the meanings of Nasih verbs in Surat Al-Baqarah. At first it provides a definition of Nasih verbs and explains their divisions. Then he studies grammatically the Nasih verbs contained in Surat Al-Baqarah. After that the research, discusses the meanings of the Nasih verbs contained in Surat Al-Baqarah. It begins with the meanings of Kane verbs, Leyse verbs and Mukarabe verbs including Kade verb. Then studies the meanings of Kulup and Tahvil verbs. The research relied on the opinions of Muslim scholars in the ancient centuries and tried to choose the most appropriate opinion according to the evidence. This study aims to open the way for deriving new meanings of the Qur'an and It was based on the opinions of scholars whom the Muslim community trusted. The study aims to open the way in some way in order to explore a new understanding of the verses without falling into conflict with the Qur'an and Sunnah and the opinions of trusted scholars. The study reached several results like; The Kane verb in Surat Al-Baqarah comes with many meanings that can be known by looking at the context. The negative Kade verb means the positive situation and the positive Kade verb means the nearness of the action, but without its occurrence. Only The Kulup verbs have Ilga ve Talik properties and The Tahvil, Zan, Yakin verbs are part of it. The study found that the most frequent Nasih verb in Surat Al-Baqarah is the Kane verb.