Vendor selection in it industry using hybrid models of MCDM and fuzzy methodologies
Çok kriterli karak verme ve bulanık metodolojilerinin hibrit modellerini kullanarak BT endüstrisinde satıcı seçimi
- Tez No: 764278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BABEK ERDEBİLLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, VIKOR, Sezgisel Bulanık, Konuşma Tanıma, Tedarikçi Seçimi, MCDM, VIKOR, Intuitionistic fuzzy, speech recognition, supplier selection
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Günümüz dünyasında, gerçek yaşam problemlerinin karmaşıklaşması sebebi ile ürünler de karmaşıklaşmaktadır. Bu sebeple, organizasyonlar ürün ve servisler yaratırken farklı tedarikçilerin birbiri ile entegre çalışabilen farklı teknolojilerini biraraya getirmelidir. Aynı zamanda, en uygun tedarikçi ile çalışmak esnek, rekabetçi ve karlı ürünler yapmak için çok önemlidir. Bu çalışmada, tedarikçiler katile, maliyeti, bakım ve esneklik kriterleri göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Bilgi teknolojisi projelerinde tedarikçi seçimi süreci için VIKOR ve Sezgisel Bulanık yaklaşımları hibrit olarak kullanılmıştır. Karar verme matrisi, belirsiz veriler nedeniyle sezgisel bulanık yöntemi ile oluşturulmuş ve grup faydası göz önüne alınarak en iyi alternatifi bulmak için problem çözümünde VIKOR yaklaşımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In modern times, products are becoming more and more complex due to the increasing complexity of real-world problems. Because of this, when developing a product or service, organizations should collaborate to combine different technologies. Moreover, working with the best supplier for a company is important to develop products or services more agile, competitive, and cost-friendly. In this research, suppliers are compared considering quality, cost, maintenance, and flexibility criteria with twelve underlying sub-criteria. A combined approach of VIKOR and IF on MCDM problems is proposed and the methodology is applied to select the speech recognition supplier for a product used in the call center industry. The decision matrix is determined with intuitionistic fuzzy due to existing subjectivity and uncertainty, and the problem is solved by VIKOR to find the best alternative for the group utility. A real-life case study is conducted to demonstrate the efficiency of the combined model.