Şeyh Muhammed Nebhân'ın hayatı ve tasavvufî görüşleri
Sheikh Muhammed Alnabhan personal life and spiritual views
- Tez No: 764360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ SOĞUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Muhammed Nebhân, Suriye, İrşad, Şeyh, Tarikat, Sufism, Muhammed Alnabhân, Syria, Guidance, Sheikh, Disciple
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezde, tasavvufun yirminci yüzyıldaki temsilcilerinden Şeyh Muhammed Nebhân'ın (ö. 1394/1974) hayatı, fikirleri ve tasavvufî görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada Şeyh Nebhân'ın doğumu, yetişmesi, ilim yolculuğu, seyr-ü sülûku, davet ve irşad çabaları, hayata geçirdiği projeleri, şeyhleri, müridleri, kerametleri ve ahlakı gibi yaşamının çeşitli aşamaları araştırmaya tabi tutulmuştur. Öte yandan bu çalışma ile Şeyh Nebhân'ın, tasavvufun ana konu ve kavramlarına ilişkin görüş ve düşüncelerini ortaya çıkarma hedeflenmiştir. Muhammed Nebhân'ın şerîata karşı saygılı bir tutum sergileyen sûfî bir âlim olduğu görülmüştür. Kendisine ait müstakil bir eseri olmasa da tasavvufî görüşleri dağınık bir biçimde farklı kaynaklarda yer almaktadır. Tezimizde bu görüşler sistematik bir biçimde derlenmiş ve onun tasavvufî meseleler hakkındaki söylemleri değerlendirilmiştir. Tarîkatsız bir tasavvuf düşüncesine sahip olan Muhammed Nebhân tarîkatlarda ortaya çıkan bazı olumsuzluklara karşı eleştiride bulunsa da toptan bir reddiye içerisine girmemiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is supposed to navigate the life and thought of one of the most prominent figures of spiritual guidance in the twentieth century , Sheikh Muhammed Alnabhân (1394/1974) . This study includes all his life different aspects : birth , growing up , his travels and bahaviors for knowledge , his efforts for leading people to the good , projects , references and followers , manners and feats . Moreover , we aim in these papers to explore his opinions about the basic topics of spiritual guidance . It should be mentioned here that his attitude about the religious rules , as a spiritual scholar , was appreciation and admiration . Since he had no his own book , his opinions and evaluations were scattered here and there . This thesis , in turn , regulates and collects his views and closely analyzes matters related to spiritual guidance . Although Sheikh Nabhân adopted the spiritual guidance school and he was not a methodologist and he was not content with the negative activities and performances shown in the spiritual performances , he did not argue against all spiritual methods .