İslam işbirliği teşkilatına üye ülkelerin sağlık sistem performanslarının seçilmiş sağlık göstergeleri ile kümelenmesi
Clustering of the health system performance of the member countries of the organization of islamic cooperation with selected health indicators
- Tez No: 764359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kümeleme Analizi, Sağlık İstatistikleri, İİT, Öklid Uzaklığı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan ülkelerin sağlık sistem performanslarının sağlık statüsü, sağlık harcamaları, fiziksel çevre göstergeleri ve sağlık bakımının kalitesi verilerine göre 2010 ve 2019 yıllarında çok boyutlu olarak kümelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmada hiyerarşik kümeleme yöntemlerinden Wards yöntemi, hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemlerinden K-ortalama kümeleme yöntemi ve uzaklık ölçüsü olarak Öklid uzaklığı kullanılmıştır. Kümeleme analizinin güvenilirliğini artırmak ve sağlık göstergelerinin anlamlılığını test etmek için“Kruskal Wallis H Testi”yapılmıştır. Hangi kümeler arasında anlamlı bir farklılık olduğunu belirlemek için ikili karşılaştırma (pairwisecomparison) testi yapılmıştır. Sonuçlar Bonferroni düzeltmesi yapılmış değerler esas alınarak yorumlanmıştır. Analize dahil edilen 17 sağlık değişkeninin 16'sı ülkeleri kümelere ayırmada anlamlı çıkmıştır. Sağlık göstergelerine göre 2010 ve 2019 yılında ülkeler üç kümeye ayrılmıştır. Sağlık sistem performansı açısından en başarılı küme Türkiye'nin de içinde yer aldığı 2 nolukümedir. Bilim Kodu: 112302
Özet (Çeviri)
Theaim of thisstudy is toclusterandcomparethehealthsystemperformances of themembercountries of theOrganization of IslamicCooperation in 2010 and 2019 accordingtothehealthstatus, healthexpenditures, physicalenvironmentindicatorsandquality of healthcaredata. In thestudy, Wardsmethodfromhierarchicalclusteringmethods, Kmeanclusteringmethodfromnon-hierarchicalclusteringmethodsandEuclideandistance as a distancemeasurewereused. The“Kruskal Wallis H Test”wasconductedtoincreasethereliability of theclusteranalysisandto test thesignificance of healthindicators. Pairwisecomparison test wasperformedtodeterminewhichclusters had a significantdifference. Theresultswereinterpreted on thebasis of Bonferronicorrectedvalues. Of the 17 healthvariablesincluded in theanalysis, 16 weresignificant in dividingcountriesintoclusters. Accordingtohealthindicators, countriesweredividedintothreeclusters in 2010 and 2019. Themostsuccessfulcluster in terms of healthsystemperformance is cluster 2, whichalsoincludesTurkey.