Questioning home: A narrative inquiry of acculturation of Turkish sojourners in the United States
Bir odise: Amerika Birleşik Devletlerinde kısa süreli bulunan Türk öğretmenlerin kültürleşme deneyimleri üzerine bir anlatı araştırması
- Tez No: 764483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETİL ERÖZ TUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kültür, kültürleşme, geçici konuk (sojourn), Fulbright, anlatı araştırması, culture, acculturation, sojourn, Fulbright, narrative inquiry
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu anlatı araştırması, Amerika Birleşik Devletleri'nde Fulbright Yabancı Dil Öğretim Asistanlığı bursuyla kısa süreli ikamet eden yedi İngilizce öğretmeninin deneyimleri üzerinedir. Katılımcıların ABD'de kullandıkları kültürleşme stratejileri, kültürleşme stresi etmenler ile kendi ülkelerine ilişkin sorguladıkları yönlerin gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Berry'nin Kültürleşme Teorisi, çalışmanın teorik çerçevesini oluşturmaktadır. Bireysel ve odak grup görüşmeleri, yakınların yorumları, sözlü notlar ve sosyal medyada paylaştıkları görseller ile bütünsel olarak analiz edilirmiştir. Kişisel, sosyal ve akademik bağlamlar, tematik analizle birlikte değerlendirilmiştir. Katılımcıların anlatıları tarafından yeniden hikayeleştirilmiş ve kültürleşme stratejileri ve stres etmenleri belirlenmiştir. Tüm katılımcılarda başta kişisel ve sosyal olmak üzere değişimler olduğu ortaya konmuştur. Kendi ülkelerinin normlarını incelemişler ve her iki ülkedeki yaşamın çeşitli yönleri ile ilgili eleştirel düşünceye sahip olmuşlardır. Bu çalışma, İngiliz Dili eğitmenlerinin hayatlarını değiştiren yurtdışı deneyimlerine ışık tutmanın yanı sıra gelecekteki Türkiye'den yurt dışına kısa süreli kültürel etkileşim programları ve katılımcıları için de öngörü sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The present Narrative Inquiry is based on the lived experiences of seven sojourning English language instructors who were in the United States with Fulbright Foreign Language Teaching Assistantship grant at the time of the study. The aim is to observe the aspects that the participants question regarding their home country through the acculturation strategies that they use in the US and the sources of acculturative stress. Acculturation Theory of Berry is the theoretical framework of the study. The triangulated data was holistically analyzed by individual and focus group interviews, outsider comments, oral memos, and the content of social media posts shared during their stay. Personal, social, and academic contexts were evaluated along with the thematic analysis. Individual narratives of the participants were retold and the acculturation strategies they implemented were identified. The study presents that there are transformative changes in all participants mainly in personal and social aspects. They scrutinized norms of their own countries and had critical thinking over various aspects of life in both the home and host settings. This study will shed light on the life-changing overseas experiences of individual experiences of English Language instructors as well as be useful for future Turkish sojourn mobilities.