Non stres test sırasında eş desteğinin gebenin anksiyete düzeyi ile fetal iyilik hali üzerine etkisi
The effect of spouse support during the non-stress test on anxiety level of pregnant woman and fetal well-being
  1. Tez No: 764545
  2. Yazar: YETER ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜRÜVVET BAŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Duygudurum, Eş desteği, Hemşire, Non stres test, Anxiety, Mood, Spouse support, Nurse, Non stress test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma non stres test (NST) sırasında eş desteğinin gebenin anksiyete düzeyi ile fetal iyilik hali üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla tek kör randomize kontrollü olarak yapılmıştır. Araştırma bir üniversite hastanesinin Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğinde araştırmaya dahil edilme ölçütlerine uyan güç analizine göre etki büyüklüğü=0,265 istatistiksel güç=%96,7 olarak tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizine göre her bir grupta 30 olmak üzere 60 gebe ile çalışılmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, NST Bulguları Bilgi Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ), Kısa Duygudurum İçe-bakış Ölçeği (DİBÖ) ve Eş Destek Ölçeği (EDÖ) kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizde tanımlayıcı istatistik, bağımsız iki örneklem t testi, Mann-Whitney U testi, Wilcoxon testi, Fisher kikare testi, McNemar testi ve tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmada müdahale ve kontrol grubuna ayrılan bütün gebelere önce Kişisel Bilgi Formu, DSKÖ, DİBÖ ve EDÖ uygulanmış, birinci NST süresince yalnız kalmaları sağlanmış ve NST'den sonra DKÖ, DİBÖ uygulanmıştır. Bir saat sonra ikinci NST gerçekleştirilmiş, müdahale ve kontrol grubuna NST öncesi ve sonrası DKÖ, DİBÖ uygulanmıştır. İkinci NST süresince kontrol grubunun yalnız kalması sağlanmış iken, müdahale grubu eşleri ile birlikte NST odasına alınmış, çiftlerin yalnız kalması sağlanmış ve eş desteği prosedürü uygulanmıştır. Araştırmada müdahale öncesi grupların DSKÖ, DİBÖ, EDÖ puanlarının benzer (p>0,05), müdahale sonrası müdahale grubunun grup içi değerlendirmeye ve kontrol grubuna göre DKÖ puanının (30,4 ± 8,3) düşük olduğu saptanmıştır (p0,05). Sonuç olarak, eş desteğinin gebelerin durumluk anksiyete düzeyini azalttığı, olumlu duygudurum ve genel ruh halleri üzerinde pozitif bir etkisinin olduğu, olumsuz duygudurum ve NST parametreleri üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a single-blind randomized controlled to evaluate the effect of spouse support during the non-stress test (NST) on anxiety level of pregnant woman and fetal well-being. The study was conducted with 60 pregnant women (30 in each group) who met the inclusion criteria in the outpatient clinic of Gynecology and Obstetrics in a university hospital with effect size of 0,265 and statistical power of 96,7% according to the power analysis in line with the repeated measures two-way analysis of variance. In the study, the data were collected using the Personal Information Form, NST Signs Information Form, State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Brief Mood Introspection Scale (BMIS) and the Spouse Support Scale (SSS). The descriptive statistics, independent two samples t-test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon test, Fisher's chi-square test, McNemar's test and the repeated measures two-way analysis of variance were used in the statistical analysis. In the study, the Personal Information Form, STAI, BMIS and SSS were primarily applied to all pregnant women who were divided into the intervention and control groups. Then they were left alone throughout the first NST and the SAI and BMIS were applied after the NST. One hour later the second NST was conducted and the SAI and BMIS were applied to the intervention and control groups before and after the NST. While the control group was left alone during the second NST, the intervention group was taken to the NST room with their spouses, the couples were left alone and the spousal support procedure was applied. In the study, it was determined that the pre-intervention STAI, BMIS and SSS scores of the groups were similar (p>0,05) and the SAI score (30,4 ± 8,3) was lower in the intervention group compared to the intragroup evaluation and the control group after the intervention (p0,05). As a consequence, it was found that spouse support decreased the state anxiety level of pregnant women, had a positive impact on positive mood and general mood and had no impact on negative mood and the NST parameters.