Kozmetik alana yönelik güçlü antioksidan etkili etozomal formülasyonların geliştirilerek etkinliğinin incelenmesi
Development and evaluation the effectiveness of strong antioxidant etosomal formulations for the cosmetic area
  1. Tez No: 764660
  2. Yazar: SENA YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan etki, (-)-epigallokateşin gallat, Etozom, Yaşlanma karşıtı etki, Antioxidant effect, (-)-epigallocatechin gallate, Ethosome, Anti-aging effect
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kontrollü salım sistemleri başarı ile uygulanmaktadır. Yüksek ilaç dozu ve oluşabilecek yan ve zararlı etkilerden korunmak, yaşam kalitesini artırmak, dozlama aralığını uzatmak gibi amaçlara hizmet eden nano ilaç taşıyıcı sistemler üzerinde son yıllarda yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Farmasötik formülasyonlar, lokal ya da sistemik etki göstermesi için transdermal/topikal yol kullanılarak uygulanmaktadır. Derinin en üst tabakası epidermis, ilaç geçişinde engelleyici bir bariyer oluşturmaktadır. Deriden ilaç geçişini artırma yöntemlerinden biri ilaç taşıyıcı sistemler kullanmaktır. Bu taşıyıcı sistemlerden etozomlar, yapılarındaki fosfolipit varlığı nedeniyle biyolojik membrana olan benzerlikleri ve etanol varlığı ile deriden geçişi artırmaktadır. Güçlü antioksidan etkili (-)-epigallokateşin-3-gallat (EGCG), serbest radikalleri inhibe eden, fizyolojik olarak en aktif kateşin yapısıdır. Çalışmamızda, kozmetik alanında kullanıma yönelik deriden geçişi artırma amaçlı yeni geliştirilen EGCG yüklü etozomal formülasyonların in vitro karakterizasyonu, stabilite çalışmaları yapılmış, L929 hücre hattı üzerinde sitotoksik etkisi belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, EGCG yüklü etozomların, EGCG çözeltisi ile karşılaştırmalı olarak hücre geçiş özellikleri incelenmiş ve hücreden geçen EGCG'ın antioksidan etkisi ölçülmüştür. Antioksidan aktivite çalışmaları kapsamında, hücreden geçen EGCG'ın 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH●) ve 2,2'-azino-bis (3-etilbenzathiazolin-6-sulfonik asit) (ABTS+●) radikal süpürücü ve β-karoten/linoleik asit birlikte oksidasyonunu inhibe edici etki tayinleri yapılmıştır. Çalışmanın sonunda gerekli hesaplar ve değerlendirmeler yapılarak formülasyonların etkinliği yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, controlled release systems are successfully applied in the treatment of many diseases. In recent years, many studies have been carried out on nano drug delivery systems for the purposes of protecting from high drug doses and possible side and harmful effects, increasing the quality of life and prolonging the dosing interval. Pharmaceutical formulations are administered using the transdermal/topical route for local or systemic effect. The epidermis, which is the outermost layer of the skin, acts as a barrier to drug penetration. One of the most effective methods of increasing drug penetration through the skin is the use of drug delivery systems. Among these carrier systems, ethosomes increase the penetration through the skin as a result of their similarity to the biological membrane due to the presence of phospholipids in their structures and their ethanol content. (-)-Epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a powerful antioxidant compound, is the most physiologically active catechin structure that inhibits free radicals. In our study, in vitro characterization and stability studies of newly developed EGCG-loaded ethosomal formulations to increase skin penetration for use in cosmetics were performed, and their cytotoxic effect on L929 cell line was determined. In addition, the cell permeation properties of EGCG-loaded formulations through L929 cell line were determined compared with EGCG solution and the antioxidant effect of EGCG permeated through cell was measured. Within the scope of antioxidant activity studies, DPPH● and ABTS+● radical scavenging and β-carotene/linoleic acid co-oxidation inhibitory effects of passed amount of EGCG through the cell were determined. At the end of the study, the effectiveness of the formulations was interpreted by making the necessary calculations and evaluations.