Securitization of Turkey's border management projects: The impact of the externalization of European border management policies
Türkiye'nin sınır yönetimi projelerinin güvenlikleştirilmesi: Avrupa sınır yönetimi politikalarının dışsallaştırılmasının etkisi
  1. Tez No: 764672
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK KALE LACK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlikleştirme, Güvenlikleştirme uygulamaları, Sınır güvenliği, Katılım Öncesi Yardım Aracı, Dışsallaştırma, Securitization, Securitizing practices, Border security, Instrument for Pre-Accession Assistance, Externalization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez, AB'nin Türkiye'nin sınır yönetimi politikalarına ve uygulamalarına katkısını incelemektedir. Güvenlikleştirme teorisinin merceğinden bu çalışma, AB'nin Katılım Öncesi Yardım Aracı sağlayarak güvenlikleştirme uygulamalarına nasıl katkıda bulunduğunu sorgulamaktadır. Tez, AB'nin sınır yönetimi politikasını, Katılım sürecinin bir parçası olarak sınır yönetimi politikası olan Entegre Sınır Yönetimi'ni şart koşarak Türkiye'ye dışsallaştırdığını savunmaktadır. Katılım Öncesi Yardım Aracı fonları kapsamında, Entegre Sınır Yönetimi'nin Türk mevzuatına dahil edilmesi için Türkiye sınırlarında birçok proje gerçekleştirilmiştir. Bu tez, bu projelerin göç ve sınır yönetiminin güvenlikleştirilmesine nasıl ve ne ölçüde yol açtığını sorgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the contribution of the EU to the border management policies and practices of Turkey. From the lens of the securitization theory, the study questions how the EU contributes to securitizing practices by providing the Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA). The thesis argues that the EU externalizes its border management policy to Turkey by stipulating its border management policy, Integrated Border Management (IBM), as a part of the accession process. Within the scope of IPA funds, many projects have been carried out on Turkey's borders in order to incorporate IBM into Turkish regulations. This thesis questions how and to what extent these projects lead to the securitization of migration and border management.