The Effect of stress on the hydraulic conductivity of rubber soil liners permeated with gasoline
Gerilmenin benzinle kirlenmiş kauçuk kil kaplamalarının hidrolik iletkenliği üzerine etkisi
  1. Tez No: 76498
  2. Yazar: ZEYNEP HURİ ÖZKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: hydraulic conductivity, gasoline, vertical effective stress, rubber, stabilization
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Modern toplumun yarattığı atık maddelerin artması sonunda doğal kaynaklarımızı korumak güç hale gelmiştir. Petrol kökenli maddeleri içeren ve sızıntı yapan boru hatları ve gömülmüş depolama tanklarının oluşturduğu tehlikeler ve masraflar çok yüksektir. Maalesef, çoğu zaman bu yapıların sızıntı yaptığı farkedilene kadar önemli seviyede zarar zaten görülmüş olmaktadır. Bu problemleri azaltmak için petrol tanklarının ve boru hatlarının altına kil kaplamalar inşaa edilir. Maalesef hidrokarbonlarla temas ettiğinde, kilin yapısı değişir ve hidrolik iletgenliği büyük çapta artar. Bu çalışmada, kauçuk ilaveli kaolin karışımlarının hidrolik geçirgenliği değişik düşey basinçlar altında ölçülmüştür. Deneylerde özel olarak tasarlanmış, kesit alam 176 cm2 olan konsolidasyon permeametresi kullanılmıştır. Kaolin ve yüzde 10 kauçuk ilaveli kaolin numunelerinin benzin ve suya karşı olan hidrolik iletkenlikleri ölçülmüştür. Deneyler 10, 25, 50, 150 ve 300 kPa basınçlar altında yapılmıştır. Neticeler kauçuk ve basınç kullanmanın stabilizasyon etkisini değerlendirmek için analiz edilmiştir. Kauçuk ilaveli kaolin karışımlarının hidrolik iletkenlikleri bütün basınçlarda sade kaolin karışımlarına nazaran daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The preservation of our natural resources has become more difficult with the rise in the number and quantity of pollutants generated by modern society. The hazards and costs associated with leaking pipelines and underground storage tanks containing petroleum products are many. In most cases by the time a leakage is detected the environment has already been damaged to a great extent. A reasonable solution to this problem is to construct a liner around these structures such that the spreading of the fluid is contained until the leakage is detected. The structure of conventional clay liners can change due to hydrocarbon contamination and as a result their hydraulic conductivity can increase sharply. The hydraulic conductivity of rubber- kaolinite liners to gasoline under different states of stress are investigated in this study. Specially designed large size consolidation permeameter cells with cross-sectional areas of 176 cm2 were used in the experiments. Samples of kaolinite and kaolinite +10% rubber were tested for hydraulic conductivity to gasoline and tap water. The tests were performed under vertical applied stresses of 10, 25, 50, 150 and 300 kPa. The results are analyzed in terms of the stabilization effects of rubber and stress. The performance of rubber added kaolinite liners were much better than those of the pure kaolinite samples at all stress levels.