Mekânsal temsil-deneyim ilişkisinin kentsel mekân üzerinden incelenmesi: Müze Gazhane örneği
Examination of the spatial representation-experience relationship on urban space: The example of Museum Gazhane
  1. Tez No: 765097
  2. Yazar: FATMA BURCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENNUR HİLMİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, Mekânsal Deneyim, Mekânsal Temsil, Müze Gazhane, Tasarım, Design, Museum Gazhane, Spatial Experience, Spatial Representation, Transformation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Mekânsal deneyim, bir mekânın öncesini, mevcut sürecini ve gelecekte nasıl olması gerektiğini doğru şekilde anlamak, hissetmek, tasarlamak ve bir şekle kavuşturmaktır. Mekânsal temsil ise kavramın içerisinde de yer aldığı gibi bir mekânın bireysel ya da ortak olarak temsil ettiği değerleri ve unsurları ortaya koymaktadır. Bu araştırma, Müze Gazhane'nin, yaşadığı dönüşüm süreci neticesinde ortaya çıkan yeni görünümünün mekânsal deneyim ve mekânsal temsil ilişkisi bağlamında değerlendirmesini içermektedir. Araştırmada, Müze Gazhane'nin, geçmişten bugüne yaşamış olduğu değişim süreci ile birlikte mevcut süreçte sahip olduğu yeni kimliğin görsel olarak mekânsal deneyim ve mekânsal temsil bağlamında ifade ettiği anlamlar araştırılmaktadır. Aynı zamanda, araştırmada, müze gazhanenin tasarımını gerçekleştiren Do[x] Arhitecture firmasının Kurucu Ortakları Mimar Dicle Özdemir ve Mimar Kadir Uyanık ile de bir yazılı mülakat gerçekleştirmek suretiyle mekânsal deneyim ve mekânsal temsil açısından, bizzat tasarımcıların görüşlerine yer verilmiştir. Müze Gazhane'nin değişim ve dönüşüm süreci sonrasındaki görünüm, mekânsal deneyim ve temsil açısından değerlendirildiğinde, olumlu bir tablonun ortaya çıktığı fark edilmektedir. Özellikle, tasarımcıların deneyim ve temsil açısından mekânı ele alışları ile birlikte nihai kullanıcının karşısına çıkan görünümün, ziyaretçiler açısından, deneyim ve kullanım konusunda yararlı bir yol haritası çizdiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Spatial experience is to correctly understand, feel, design and shape a place before, its current process and how it should be in the future. Spatial representation, on the other hand, reveals the values and elements that a space represents individually or collectively, as it is included in the concept. This research includes the evaluation of the new appearance of the Museum Gazhane, which emerged as a result of the transformation process it went through, in the context of spatial experience and spatial representation. In the research, the meanings of the new identity of the Museum Gazhane in the context of spatial experience and spatial representation, together with the change process it has experienced from the past to the present, are investigated. At the same time, the opinions of the designers themselves in terms of spatial experience and spatial representation were included in the research by conducting an interview with Architect Dicle Özdemir and Architect Kadir Uyanık, the Founding Partners of Do[x] Arhitecture, which designed the museum gashouse. When the Museum Gazhane is evaluated in terms of appearance, spatial experience and representation after the change and transformation process, it is noticed that a positive picture emerges. In particular, it is understood that the designers' handling of the space in terms of experience and representation, as well as the view that confronts the end user, draws a useful roadmap for visitors in terms of experience and use.