Stabil, kolloidal ve pozitif yüklü antosiyanin@altın nanopartikül sentezi (ANT@AU NP) ve H. pylori tespitinde kullanımının incelenmesi
Systematic use of positively charged anthocyanin@gold nanoparticles (ANTH@au NP) in the rapid diagnosis of helicobacter pylori
- Tez No: 765161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antosiyaninler, Au NPler, Helicobacter pylori, Kolorimetrik sensörler, Nano-sensörler, Anthocyanins, Au NPs, Helicobacter pylori, Colorimetric sensors, Nano-sensors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Proje kapsamında kırmızı lahana ekstresinin major bileşeni olan antosiyanin gruplarından pozitif yüklü altın nanoparçacıklar(Au NPs) sentezlenerek Helicobacter pylori(H. pylori) tespitinde kullanılmıştır. Au NPler genel itibari ile küresel morfolojide ve 15-20 nm çapında kendine özgü şarap kırımızısı rengini veren çözeltiler oluştururlar, herhangi bir sebepten dolayı kümeleşen yani agregasyona uğrayan Au NPler çözeltinin rengini mavi-mor renge dönüştürür. Proje kapsamında, insan midesinde kolonize olarak mide kanserine dahi yol açma potansiyeli olan üreaz pozitif bir mikroorganizma olan H. pylori in vitro reaksiyon ortamında kolorimetrik olarak tespit edilmiştir. Bilindiği üzere, H. pylori reaksiyon ortamındaki üre moleküllerini hidroliz ederek amonyak (NH3) açığa çıkarır ve ortamı alkali durmuma getirir, pozitif yüklü antosiyanin@Au NPlerin (Ant@Au NPler) yüzey yükü azalarak Ant@Au NPler kümeleşme eğilimi göstererek çözelti ortamındaki renk değişimi üzerinden H. pylori tespit edilmiştir. H. pylori tespiti Ant@Au NPler üç farklı reaksiyon ortamına adaptasyonu ile sağlanmıştır. Bu kapsamda, membrane şırınga filtresi, filtre kağıdı ve sulu çözelti ortamları kullanılmıştır. Ayrıca, antibiyotik dirençli ve duyarlı H. pylori suşların Ant@Au NPler ile tespiti yapılarak direnç etkisi de sistematik olarak analiz edilmiştir. Son aşamada ise Ant@Au NP çözeltisindeki renk değişimi Au NP'lerin birçok fiziko-kimyasal özelliğine de etki edeceğinden dolayı H.pylori tespiti öncesi ve sonrası Ant@Au NP'ler etkin çapları dinamik ışık saçılma, absorbans noktaları UV-vis spektrofotometre, yüzey yükleri zeta potansiyel ve kümeleşme seviyeleri Taramalı Tünelli Elektron Mikroskobu cihazları ile analiz edilmiştir. Projemizin bir kısmı ''Pozitif Yüklü Antosiyanin@Altın Nanopartiküllerin (Anth@Au NP)Helicobacter pylori'nin Hızlı Tanısında Sistematik Kullanımı'' başlığı ile TÜBİTAK 1002 projesi olarak da gönderilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the project, extremely stable and positively charged gold nanoparticles were produced and used in the detection of H.pylori, which colonizes the human stomach with different response mechanisms and causes gastric cancer pathogenesis. Au NPs generally form solutions with a spherical morphology and a diameter of 15-20 nm giving their distinctive wine-red color. Au NPs that agglomerate for any reason change the color of the solution to blue-violet. Within the scope of the project, H. pylori, a urease-positive microorganism with the potential to colonize the human stomach and cause even gastric cancer, was detected colorimetrically in the in vitro reaction medium. As is known, H. pylori hydrolyses urea molecules in the reaction medium to release ammonia (NH3) and bring the medium to an alkaline state, the surface charge of positively charged anthocyanin@Au NPS (Ant@Au NPler) decreases and Ant@Au NPler tends to cluster, and H. pylori has been detected through discoloration in the solution medium. Detection of H. pylori was achieved by adaptation of Ant@Au NPs to three different reaction media. In this context, membrane syringe filter, filter paper and aqueous solution media were used. In addition, antibiotic resistant and susceptible H. pylori strains were detected with Ant@Au NPs and the effect of resistance was systematically analyzed. As a result of these changes, the answers of positively charged Anth@Au NPs in terms of colorimetric, spectrophotometric, zeta potential and effective diameter were systematically examined and fast and sensitive detection of H. pylori was achieved. A part of our project was also sent as a TUBITAK 1002 project with the title of“The Systematic Use of Positively Charged Anthocyanin@Golden Nanoparticles (Anth@Au NP) in the Rapid Diagnosis of Helicobacter pylori”.