Okul öncesi dönem çocuklarının duygularını ifade etme düzeyleri ve sosyal davranışları
Levels of expressing emotions and social behaviors of PRE-school children
  1. Tez No: 765175
  2. Yazar: SELMA YALTIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BAŞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygular ifade etme, Hemşirelik, Okul Öncesi Dönemde Çocuk, Sosyal Davranışlar, Expressing Emotions, Nursing, Preschool Child, Social Behaviors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma okul öncesi dönem çocuklarının duygularını ifade etme düzeylerini ve sosyal davranışlarını incelenmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, çalışmaya katılmayı kabul eden ve ebeveyni onam veren 3-6 yaş grubundaki 382 çocuk ile tamamlanmıştır. Etik kurul, kurum izni, öğretmen ve annelerin gönüllü onam formu alınarak yapılan bu çalışmada; Tanıtıcı Özellikler Formu, Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği-Öğretmen Formu, Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği-Anne Formu kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, Independent Sample T testi, One Way Anova testi, Kruskal-Wallis H testi ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada çocukların %49.0'ının 61-79 ay arasında ve %52.6'sının cinsiyetinin kız olduğu, %86.7'sinin çekirdek ailede yaşadığı belirlenmiştir. Kreşe başlama yaşı, tv izlediği süre, anne ve baba ile geçirilen zaman değişkenlerinin olumsuz duygu ifade etme ve olumlu sosyal davranış puanlarını etkilediği bulunmuştur. Çocuk Duygu İfade Etme Ölçeği puanları ile Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği puanlarının orta ve üstü düzeyde, Okul Öncesi Sosyal Davranış Ölçeği açık saldırganlık alt ölçek puanının ise düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Olumsuz duygu ifadesi ile açık saldırganlık, ilişkisel saldırganlık ve depresif duygulanım arasında pozitif yönde ilişki olduğu bulunmuştur. Bu doğrultuda okul sağlığı hemşirelerinin; aile ve öğretmen iş birliği ile okul öncesi dönemde olan çocukların duygularını ifade etme düzeylerinin artırılmasına ve olumlu sosyal davranışlarının desteklenmesine yönelik planlamalar yapması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study in order to examine the levels of expressing emotions and social behaviors of preschool children. The study was completed with 382 children aged 3-6 years who agreed to participate in the study and whose parents gave their consent. In this study, which was conducted by obtaining the ethics committee, institutional permission, and voluntary consent of the teachers and mothers; Descriptive Characteristics Form, Preschool Social Behavior Scale-Teacher Form, Child Emotional Expression Scale-Mother Form were used. Data were evaluated with descriptive statistics, Independent Sample T test, One Way Anova test, Kruskal-Wallis H test and Pearson correlation analysis. In the study, it was determined that 49.0% of the children were between 61-79 months, 52.6% were girls, and 86.7% lived in a nuclear family. Girls have a higher mean of expressing positive emotions, children who watch TV between 0-1 hours during the day on average have a lower mean score of expressing negative emotions than children who watch TV for 3 hours or more, and boys have higher mean scores for overt physical aggression. found to be. Child Emotional Expression Scale happiness, sadness, anger, fear and negative emotion subscale scores and Preschool Social Behavior Scale positive social behavior, relational aggression and depressive affect subscale scores were at medium and higher levels, Preschool Social Behavior Scale overt aggression subscale scores score was found to be low. It was found that there was a positive correlation between negative emotion expression and overt aggression, relational aggression and depressive affect. In this direction, it can be recommended to make plans as a nurse to increase the level of expression of emotions of children in the preschool period, to organize and supervise trainings in cooperation with families and teachers in line with these plans, and to support the positive social behaviors of children at the same time.