Örgütsel sessizliğin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Kayseri tekstil çalışanları üzerinde bir araştırma
The effect of organizational silence on organizational commitment: A research on textile employees in Kayseri
  1. Tez No: 765229
  2. Yazar: SERDAR SENCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Bağlılık, Tekstil Sektörü, Organizational Silence, Organizational Commitment, Textile Industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küresel rekabetin her geçen gün artması, işletmeleri, kaynaklarını verimli kullanmaya ve yeni fikir ve düşüncelere önem vermeye zorlamaktadır. Sessizliğin hakim olmadığı yani katılımcı bir politikayla sadece yöneticilerin değil, tüm örgüt üyelerinin fikir ve düşüncelerine önem veren işletmelerin rekabet avantajı sağlaması muhtemel sonuçlardandır. Örgüte olan bağlılığı yüksek olan işgörenin, sessizliği tercih etmeyerek işletme vizyonunu olan katkıları başarının temelini oluşturmaktadır. Buradan hareketle bu araştırma, örgütsel sessizliğin, örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini tespit etmek ve düzeylerini ortaya koymak amacı taşımaktadır. Bu araştırma, Kayseri ilinde faaliyet gösteren büyük tekstil işletmelerinde çalışan 454 işgören üzerinde gerçekleşmiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre örgütsel sessizliğin örgütsel bağlılığı pozitif yönde etkilediği ve örgütsel bağlılıktaki değişimin %4,8'ini açıkladığı tespit edilmiştir. Ayrıca, kabullenici sessizliğin, duygusal bağlılık ve normatif bağlılık üzerinde negatif bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing global competition day by day forces businesses to use their resources efficiently and to focus on new ideas and thoughts. It is likely that silence does not dominate, and that with a participating policy, businesses that care not only about managers, but also about the opinions and thoughts of all the members of the organizations will have a competitive advantage. Employers with high loyalty to the organization, their contributions to the business vision are the foundation of success by not choosing silence. From this point of view, this research aims to determine the impact of organizational silence on organizational commitment and to establish its levels. This research was conducted on 454 employers working in large textile businesses in Kayseri province. According to the results obtained from this research, it has been determined that organizational silence positively impacted organizational commitment and explained 4'8% of the change in organizational commitment. In addition, it was concluded that acceptance silence has a negative effect on emotional commitment and normative commitment.