Laparotomi gerektiren ve gerektirmeyen tuboovaryen abselerin abse boyutu, enfeksiyon parametreleri, kullanılan antibiyoterapi ve demografik veriler ile ilişkisinin karşılaştırılması
Comparison of abcess size, infection parameters, administered antibiotics and demographic data in tubo ovarian abcess cases in regard to laparotomy requirement
- Tez No: 765230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DENİZ TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tuboovaryen abse, TOA, abse boyutu, Tuboovarian abscess, TOA, abscess size
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Cerrahi tedavi gerektiren TOA'ların abse boyutu, enfeksiyon parametreleri, kullanılan antibiyoterapi ve demografik veriler ile ilişkisini araştırıp, medikal tedaviye yanıtsız cerrahi tedavi gerektiren hastaların TOA boyutu için cut-off değer belirlendikten sonra hastalar için en etkin ve primer tedavi şeklini belirlemektir. Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Polikliniği'ne Ocak 2015 ve Ağustos 2021 tarihleri arasında başvuran, ayrıca aynı tarihler arasında Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde yatışı olan TOA tanısı almış toplam 108 olgu retrospektif olarak değerlendirmeye alındı. Gebelik mevcudiyeti ve patoloji sonucu TOA dışında malignite şeklinde raporlanan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların demografik verileri kaydedildikten sonra, abse boyutu, enfeksiyon parametreleri (CRP, lökositoz, ateş), kullanılan antibiyoterapi çeşitleri, opere olmuş hastaların Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ameliyat defter arşiv kayıtları araştırılarak operasyon şekilleri kaydedildi. Çalışmamızın istatistik analizi için SPSS istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 108 olgunun %43,5 (n=47) medikal tedaviye yanıt verirken geriye kalan %56.5'u (n=61) medikal tedaviye yanıt vermemiş ve sonrasında cerrahi tedavi uygulanmıştır. Hastaların yaş ortalaması 40,21±9, BMİ ortalaması 26,5±5,75, başvuru sırasındaki ateş değerlerinin ortalaması 37,36±0.67, başvuru sırasındaki lökosit sayısı ortalaması 13067,9±5171,6, başvuru sırasındaki CRP (mg/L) değeri ortalaması 150±107,8, ortalama abse boyutu (cm) 6,08±2.51 ve total hospitalizasyon süresi (gün) ortalaması 10,26± 6.13 olarak görülmüştür. Tüm olgularda parenteral olarak antibiyotik tedavisi başlanmış olup; %17.6 (n=19) hastada seftriakson+metranidazol; %46.3 (n=50) hastada klindamisin+ gentamisin+ampisilin; %13.9 (n=15) hastada klindamisin+gentamisin; %22.2 (n=24) diğer grup antibiyotikler uygulandığı tespit edilmiştir. Cerrahi tedavi uygulanan hastaların %39.3'üne (n=24) uygulanan cerrahi yöntem TAH-BSO iken; %8.2'ne (n=5) L/S; %3.3'ne (n=2) abse rüptürüne nedeniyle L/T; %3.3'ne (n=2) adneksiyal kitle eksizyonu; %29,5'ne unilateral/bilateral salpenjektomi ya da unilateral/bilateral salpingooferektomi; %16,4'ne (n=10) abse drenajı yapıldığı tespit edilmiştir. Medikal tedaviye yanıt veren ve vermeyen hastalar arasında yaş, başvuru sırasındaki ateş ve CRP değerleri, TOA boyutu ve hastanede kalma süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. (p0.05) . Abse boyutunun ROC analizine göre medikal tedaviye yanıtsız olanlarda cerrahi tedavi uygulamasına karar vermek için temel alacağımız cut-off değeri 5.5 cm olarak belirlenmiştir. (Duyarlılık %70,5, Özgüllük %73) Sonuç: TOA ciddi ve hayati tehlikesi bulunan bir durumdur. Agresif medikal ve/veya cerrahi tedavi gereklidir ve absenin rüptüre olması sepsise neden olabilir. TOA tedavisinin planlanması bir çok faktöre bağlı olup tek bir değişken ile karar vermek doğru olmayabilir. Tedavi şekilleri olarak geniş spektrumlu antibiyoterapi, minimal invaziv abse drenajı, invaziv cerrahi veya bu tedavi usullerinin kombinasyonu yer almaktadır. TOA çapının büyük olması yüksek ihtimalle başarısız antibiyotik tedavisi oranlarıyla ve rüptür riski ile ilişkili olduğundan TOA'da tedavi şeklinin belirlenmesinde önemli bir belirteç olarak kabul edilen abse boyutunun değerinin 5.5 cm üzerinde olmasının TOA'da cerrahi tedavi gerektiren hastalara erken müdahele edilmesinde öngörüsünün olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the most effective, and primary treatment method for the patients after determining the cut-off value for the TOA size of the patients who need surgical treatment unresponsive to medical treatment, by investigating the relationship between the abscess size, infection parameters, administered antibiotics, and demographic data of TOA cases requiring surgical treatment. Method: A total of 108 cases diagnosed with TOA, who attended Adnan Menderes University Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2015 and August 2021, and were hospitalized in the Gynecology and Obstetrics Ward between the same dates, were evaluated retrospectively. Patients who were pregnant or whose pathology results were reported as malignancy were not included in the study. After recording the demographic data of the patients, the size of the abscess, the infection parameters (CRP, leukocyte, fever), the types of antibiotics used, the operative reports from Adnan Menderes University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology Archives were searched and the operation types were recorded. SPSS statistical package program was used for statistical analysis of our study. Result: While 43.5% (n=47) of the 108 cases included in the study responded to medical treatment, the remaining 56.5% (n=61) did not respond to medical treatment and then surgical treatment was applied. The mean age of the patients was 40.21±9, the mean BMI was 26.5±5.75, the mean body temperature at admission was 37.36±0.67, the mean leukocyte count at admission was 13067.9±5171.6, the mean CRP (mg/L) value at admission was 150±107.8, the mean abscess size (cm) was 6.08±2.51 and the mean total hospitalization duration (days) was 10.26±6.13. Antibiotic treatment was started parenterally in all cases; ceftriaxone+metronidazole in 17.6% (n=19) of patients; clindamycin+gentamicin+ampicillin in 46.3%(n=50) of patients; clindamycin + gentamicin in 13.9% of (n=15) patients; and it was determined that 22.2% (n=24) of patients were administered other groups of antibiotics. The surgical method applied to 39.3% (n=24) of the patients who underwent surgical treatment was TAH-BSO; to 8.2% (n=5) L/S; 3.3% (n=2) had L/T due to abscess rupture; 3.3% (n=2) had adnexal mass excision; 29.5% had unilateral/bilateral salpingectomy or unilateral/bilateral salpingo-oophorectomy; and it was determined that 16.4% (n=10) had abscess drainage. A statistically significant difference was found between patients who responded and did not respond to medical treatment in terms of age, fever and CRP values at admission, TOA size and hospital stay (p0.05). According to the ROC analysis of the abscess size, the cut-off value that we will use as a basis for deciding on surgical treatment in patients who are unresponsive to medical treatment was determined as 5.5 cm. (Sensitivity 70.5%, Specificity 73%) Conclusion: TOA is a serious and life-threatening condition. Aggressive medical and/or surgical treatment is required, and rupture of the abscess may cause sepsis. Planning of TOA treatment depends on many factors and it may not be feasible to decide with a single variable. Treatment options include broad-spectrum antibiotics, minimally invasive abscess drainage, invasive surgery, or a combination of these treatment modalities. Since the large TOA diameter is most likely associated with the rates of unsuccessful antibiotic treatment and the risk of rupture, we consider that an abscess size greater than 5.5 cm, which is considered an important marker in determining the treatment modality in TOA, is predictive of early intervention in patients who require surgical treatment in TOA.