A study of relationship between social media addiction depression and life satisfaction
Sosyal medya bağımlılığı depresyonu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkiye dair inceleme
  1. Tez No: 765263
  2. Yazar: BURCU BENZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÜNAL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Depresyon, Yaşam Doyumu, Sorunlu Sosyal Medya Kullanımı, Sanal Yaşam, Social Media Addiction, Depression, Life Satisfaction, Problematic Social Media Use, Virtual Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: International University of Sarajevo
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnternet günümüzle yaygın olarak kullanılmakta olduğundan, intemet/sosyal medya kullanımı ,üzerine pek çok.çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalarda elde edilen en tartışmalı bulgular ise sosyal medyanın yaşam üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalardan elde edilmiştir. Sosyal medyanın etkilerine odaklanan bu çalışmalar bireysel farklılıklardan dolayı olumlu, olumsuz ve değişken sonuçlar elde etmiştir. Bu çalışmaların elde ettiği bulgular konusunda yaşanan çatışmaların temel sebebi, sosyal medya kullanımının tanımları ve sınırları konusunda bir fikir birliği bulunmamasından kaynaklanıyor olabilir. Bir diğer sorun ise bireyler arası sosyalleşme algılarının değişmesinden ileri gelmektedir. Bu değişken algılar göz önüne alındığında, bu çalışma sosyal medyanın sosyal yaşam üzerindeki etkisini ölçme amacını gütmektedir. Bu amaçla, 306 kadın ve 100 erkek olmak üzere Türkiye'den toplamda 406 öğrenci anket çalışmasına dahil edilmiştir. Bu çalışmada Yaşam Doyumu Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri Il ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği Erişkin Formu kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında elde edilen bulgular ANOV A ve korelasyon analizi ile yorumlanmış, korelasyon analizi bulgularına göre aşırı sosyal medya kullanımının depresyon ve yaşam doyumu üzerinde olumsuz etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Since the widespread use of the internet has an important place today, numerous studies have been conducted on the use of the internet/social media. Among these studies, the most controversial findings have emerged from those related tothe impact of social media on life. These studies on the effects of social media on life have reached positive, negative and variable directions due to individual differences. The main reason for the conflicts of the findings of these studies may be related to the lack of consensus on the definitions and limits of the use of social media. Another problem stems from the changing perceptions of socialization among individuals. Based on these variable perceptions, this research was conducted to measure the impact of social media on social life. For this purpose, 306 women 100 men from Turkey to the questionnaire were administered to 406 students. The scales used in this study were The Satisfaction with Life Scale (SWLS), Beck Depression Inventory II (BDI-II) and Social Media Addiction Scale Adult Form. The findings of this study were interpreted with the help of ANOVA and correlation analysis while the findings of the last analysis show that the excessive use of social media has a negative effect on depression and lifesatisfaction.