Premenopozal kadınlarda endometrial biyopsi yapılması endikasyonlarının ve biyopsi yöntemlerinin belirlenmesi
Determination of endometrial biopsy indications and biopsy methods in premenopausal women
  1. Tez No: 765463
  2. Yazar: FİRDEVS ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AYKUT TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, premenopoz, histeroskopi, pipelle, probe küretaj, Abnormal Uterine Bleeding, Premenopause, Hysteroscopy, Pipelle, Probe
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada, premenopozal hastalarda endometrial kanser veya endometrial hiperplazi oluşumundaki risk faktörleri ve biyopsi yöntemlerinin tanısal etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 01.01.2015 - 30.06.2020 tarihleri arasında başvuran endometrial biyopsi alınmış premenopozal kadınlar retrospektif olarak taranmıştır. Bulgular: Toplam 2054 premenopozal hastanın yaş ortalaması 42,92±6,27 yıl, VKİ 29,21±5,93, gravida ortalaması 2,59±1,66, parite ortalaması ise 2,06±1,24 olarak bulundu. Hastaların %93,0'ünde AUK tespit edilirken %47,3'ünün pipelle, %30,6'sının histeroskopi, %22,2'sinin probe yöntemi ile tanı konulduğu bulundu. VKİ değerlerindeki 1 birimlik artışın, premenopozal hastalarda riski 1,05 kat (OR=1,054, %95 GA=1,016-1,094), HT varlığının riski 2,0 kat (OR=1,992, %95 GA=1,187-3,341) arttırdığı, gravida ve parite değerlerindeki artışın riski azalttığı (sırasıyla OR=0,877, %95 GA=0,780-0,986, OR=0,840, %95 GA=0,720-0,980) saptandı (sırasıyla p=0,005, p=0,009, p=0,029 ve p=0,027). Endometrial hiperplazi ve endometrium kanseri tespitinde pipelle yöntemiyle duyarlılık %71,7, seçicilik %100,0, probe yöntemiyle duyarlılık %82,0, seçicilik %99,8 iken histeroskopi yöntemiyle duyarlılığın %91,3, seçiciliğin %100,0 olduğu bulundu. Sonuç: Premenopozal hastalarda, VKİ ve HT varlığının endometrial hiperplazi ve endometrium kanseri riskini arttırdığı gravida ve parite değerlerindeki artışın riski azalttığı saptanmıştır. AUK'si olan premenopozal kadınlarda endometrial hiperplazi ve endometrium kanseri tespitinde histeroskopi yönteminin tanısal etkinliğinin en yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the risk factors for endometrial cancer or endometrial hyperplasia and the diagnostic efficiency of biopsy methods in premenopausal patients. Material and Method: Premenopausal women with endometrial biopsies who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Akdeniz University Medical Faculty Hospital between 01.01.2015 and 30.06.2020 were screened retrospectively. Results: The mean age of the sampled 2,054 premenopausal patients was 42.92 ± 6.27 years, mean BMI was 29.21 ± 5.93, mean gravida was 2.59 ± 1.66, and mean parity was 2.06 ± 1.24. While abnormal uterine bleeding was detected in 93.0% of the patients, 47.3% were diagnosed by the pipelle method, 30.6% by hysteroscopy, and 22.2% by the probe method. One unit increase in BMI value increased the risk of endometrial hyperplasia and endometrial cancer by 1.05 times (OR = 1.054, 95% CI = 1.016–1.094, p = 0.005) in premenopausal patients, the presence of HT increased the risk 2 times (OR = 1.992, 95% CI = 1.187–3.341, p = 0.009), and increases in gravida and parity values decreased the risk (OR = 0.877, 95% CI = 0.780–0.986, p = 0.029; OR = 0.840, 95% CI = 0.720–0.980, p = 0.027, respectively). In the detection of endometrial hyperplasia and endometrium cancer, the pipelle method's sensitivity and selectivity were 71.7% and 100%, respectively. The probe method's sensitivity was 82%, and its selectivity was 99.8%, while hysteroscopy's sensitivity was 91.3% and selectivity 100%. Conclusion: In premenopausal patients, the presence of hypertension and a high BMI increases the risk of endometrial hyperplasia and endometrial cancer, while increases in gravida and parity values decrease the risk. Hysteroscopy has the highest diagnostic efficiency in the detection of endometrial hyperplasia and endometrial cancer in premenopausal women with abnormal uterine bleeding.