14-18 yaş arası çocuklarda COVİD-19 anksiyetesi sıklığının sosyo-demografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the frequency of COVID-19 anxiety and socio-demographic characteristics in children aged 14-18
  1. Tez No: 765477
  2. Yazar: AYKUT DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM, DOÇ. DR. SEVDA BAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sosyodemografik Özellikler, Anksiyete, Covid-19, Socio-demographic Characteristics, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Covid-19 dünya genelinde birçok ölüme sebep olan ve pandemi olarak ilan edilen bir hastalıktır. Bu hastalık sağlık başta olmak üzere ekonomik, sosyal vb. etkilerinin yanında kişileri ruh sağlığı açısından da etkilemiştir. Bu çalışmada 14-18 yaş arası çocuklarda Covid-19 anksiyetesi sıklığının sosyo-demografik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: 20/06/2022-15/09/2022 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışanlar ve bu hastaneye bağlı polikliniklere başvuran hasta ve yakınlarının 14-18 yaş arası çocuklarına 14 sosyo-demografik soru ve Lee 2020 tarafından hazırlanan 5 soruluk Covid-19 Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmamızda 487 kişinin verileri istatistiksel olarak incelenmiştir. Bulgular: Yapmış olduğumuz çalışmada çalışmaya katılan 487 kişi arasında 18 kişinin yani %3,69 unun Covid-19 anksiyetesi olduğu saptanmıştır. Demografik özelliklerin Covid-19 Anksiyete Durumlarına göre Sıklık Dağılımı incelendiğinde % 88.6 ve üzeri oranlarla Covid-19 anksiyetesinin olmadığı gözlenmiştir. Tüm veri gruplarında Covid-19 anksiyetesi sıklığının düşük olması sebebiyle demografik veriler arasında istatistiksel olarak karşılaştırma yapılamamıştır. Araştırmamızda Covid-19 anksiyete ölçeğinden aldıkları skorlar istatistiksel açıdan incelendiğinde kadınların erkeklere göre daha yüksek anksiyete skoruna sahip olduğu; Covid-19 geçirenlerde geçirmeyenlere göre anksiyete skorlarının yüksek olduğu; aile içi huzursuzluk yaşayanların anksiyete skorlarının daha yüksek olduğu; anne-babada iş kaybı ya da toplam gelir düzeyinde azalma olduğunu belirten bireylerin anksiyete skorlarının daha yüksek olduğu; ailesinde veya yakın akrabalarında yoğun bakımda yatış veya ölüm öyküsü olanların anksiyete skorlarının daha yüksek olduğu sonuçları bulunmuştur. Ancak çalışmamızda okul türüne, yaşa, sınıf düzeyine, anne-baba eğitim düzeyine göre anksiyete skorları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuçlar: Anksiyete konusunda yapılacak toplumsal çalışmalarda anksiyete konusunda farklılık gösteren gruplar göz önüne alınabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Covid-19 is a disease that causes many deaths worldwide and is declared as a pandemic. In addition to its economic, social, etc. effects, this disease also affected people in terms of mental health. In this study, it was aimed to examine the relationship between the prevalence of Covid-19 anxiety and socio-demographic characteristics in children aged 14-18 years. Material and Methods: It was applied to the children between the ages of 14-18 of the patients and their relatives who worked in Istanbul Training and Research Hospital and applied to the polyclinics of this hospital between 20/06/2022-15/09/2022. 14 socio-demographic questions and a 5-question Covid-19 Anxiety Scale prepared by Lee 2020 were applied. In our study, the data of 487 people were analyzed statistically. Results: In our study, among the 487 people who participated in the study, 18 people, 3.69%, were found to have Covid-19 anxiety. When the Frequency Distribution of the demographic characteristics according to the Covid-19 Anxiety Status was examined, it was observed that there was no Covid-19 Anxiety with a rate of 92.0% and above. Due to the low incidence of Covid-19 Anxiety in all data groups, statistical comparisons between demographic data could not be made. In our study, it was found that women had higher anxiety scores than men; Those who had Covid-19 had higher anxiety scores than those who did not; The anxiety scores of those who have unrest in the family are higher; The anxiety scores of the individuals who stated that their mother or father had a job loss or a decrease in the total income level were higher; It was found that those who had a family or close relative with a history of hospitalization or death in the intensive care unit had higher anxiety scores. However, in our study, no significant difference was found between anxiety scores according to school type, age, grade level, and parental education level. Conclusion: In social studies on anxiety, groups that differ in anxiety can be taken into account in this study.