Türkiye üniversitelerindeki Gineli öğrenciler: Bütünleşme ve uyumsuzluk durumu
Guinea students in Turkey universities: The status of integration and incompatibility
- Tez No: 765476
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRCAN ŞEVKET AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Integration, foreign student, integration, multiculturalism, student mobility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, Gineli öğrencilerin Türk üniversitelerinde bütünleşme sürecini daha iyi anlamayı amaçlayan bir araştırmadır. Araştırma, Gineli öğrencilerin akademik ve akademik olmayan düzeylerde karşılaştıkları zorlukları ortaya koyma amacındadır. Bütünleşme güçlüklerinin Gineli öğrencilerin günlük yaşamlarını sürdürmeleri açısından olumsuz sonuçlar ortaya çıkaracağı düşünülmektedir. Araştırmanın evreni Türkiye'deki Gineli öğrenciler, örneklemi Türkiye'de en az bir yıldır ikamet eden ve farklı fakülte ve bölümlerde lisans ve lisans üstü programlara kayıtlı Gine asıllı öğrencilerden oluşmaktadır. Bu öğrenciler Türkiye'de okuma için oturma iznine sahiptirler. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'deki on farklı üniversitenin, Tömer, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören lisans öğrencileri ve yüksek lisans ve doktora programına dahil 201 yabancı öğrenciden oluşmaktadır. Verilerin analizi SPSS ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, temel akademik sorunların: dil sorunları, öğretmen-öğrenci ilişkileri, akademik ortamın yeniliği, değerlendirme kriterleri, yanlış ve yetersiz bilgilerin yayılması, kültür hakkında bilgi edinme olduğunu ortaya koymaktadır. Bu akademik sorunların dışında, akademik olmayan sorunlar ise şunlardır: Üniversitenin kabul şartları, yeni üniversitenin ve yeni toplumun ön yargıları, yaşanan zorluklar karşısında sergilenen tepki biçimleri, Türklerle olan etkileşimler, Türk öğrencilerle gerçekleşen iletişim biçimleri, yaşam tarzı farklılıkları, kampüs etkinliklerine ve organizasyonlarına katılım derecesi. Gineli öğrencilerin üniversite kütüphanelerinde, üniversite restoranlarında genellikle yalnız kaldıkları ve bu durumun bütünleşme açısından olumsuz sonuçları tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Bütünleşme, yabancı öğrenci, entegrasyon, çok kültürlülük, öğrenci hareketlili
Özet (Çeviri)
This thesis is part of a research aimed at better understanding the process of integration of Guinean students in Turkish universities. We pursue the objective of documenting the difficulties encountered by these foreign students on the academic and non-academic levels. We are concerned about the intensity of the integration difficulties as well as the importance they may have in the eyes of the student concerned. We will also identify in the following pages some of the results of integration difficulties. Our population is made up of 201 students of Guinean origin who have been living in Turkey for at least one year and enrolled in the 1st, 2nd or 3rd cycle in different faculties and departments. They are residents, that is to say they hold a residence permit for studies in Turkey. The results obtained reveal that the main academic problems are: linguistic problems, relations between teachers and students, the novelty of the academic regime, the pedagogical approach, the evaluation criteria, the dissemination of incorrect and inadequate information, the acquisition of knowledge about the culture of others as well as the influence exerted in general by integration on the learning process. On the other hand, the non-academic problems are: the reception structures of the university, the prior knowledge of the new university and the new society, the types of reaction displayed in the face of the difficulties experienced, the interactions with the Turks, the types (forms) of communication, lifestyle differences, degree of participation in campus activities and organizations, etc. We also observed trends in terms of actions and reactions of Guinean students to their integration process such as being alone in university libraries, university restaurants. The population of the research consists of 201 foreign students from Tömer, first, second, third and fourth year undergraduate, postgraduate and doctoral students of ten different universities operating in Turkey. Analysis of the data was analyzed with SPSS statistical programs.