Susanna Clarke'ın Jonathan Strange ve Bay Norrell eserinin Tzvetan Todorov'un fantastik kuramına göre analizi
Analysis of Susanna Clarke's Jonathan Strange and Mr. Norrell according to Tzvetan Todorov's theory of fantastic
- Tez No: 765523
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAŞAK UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Clarke, Fantastic fiction, Jonathan Strange and Mr. Norrell, Todorov
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Masalların, mitlerin, doğaüstü anlatıların ve gerçeklerin yer aldığı tüm metinlerden kaynağını alan fantastik kurgu, yazarların eşsiz hayal gücüyle birleşerek izleyiciye çeşitli evrenler sunar. Bu evrenlerdeki varlıklar ve konular, kısacası fantastiğin kendisi, birçok eleştirmenin dikkatini çekmiş ve her zaman tartışma konusu olmuştur. Bu eleştirmenlerden biri de aslen Bulgar olan ancak yaşamının büyük bir kısmını Fransa'da geçiren ve yapıtlarıyla yapısalcılığa büyük katkıları olan Tzvetan Todorov'dur. Fantastik: Bir Edebi Türe Yapısal Bir Yaklaşım adlı kitabında fantastik kurgunun gerek yazımında gerekse içeriğinde ne tür kurallara sahip olması gerektiğini ayrıntılı olarak açıklar. Bu tezin birinci bölümünde fantastik edebiyatın gelişimi kısaca anlatılmıştır. İkinci bölümde Todorov'un teorisinde belirlediği özellikler hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise Susanna Clarke'ın fantastik tür içerisinde değerlendirilen Jonathan Strange ve Bay Norrell adlı eseri Todorov'un teorisindeki kurallara göre analiz edilmiştir. Anahtar Kelime: Clarke, Fantastik kurgu, Jonathan Strange ve Bay Norrell, Todorov
Özet (Çeviri)
Combined with the unique imagination of the writers, taking its source from all the texts in which folk tales, myths, supernatural narratives and reality, fantastic fiction offers various universes to the audiences. The beings and the topics in these universes, in short, the fantastic itself, have attracted the attention of many critics and have always been the subject of discussion. One of these critics is Tzvetan Todorov who is originally Bulgarian but spends most of his life is in France and has great contributions to structuralism with his works. In Fantastic: A Structural Approach to a Literary Genre, he explains in detail what kind of rules fantastic fiction should have both in its writing and in its content. In this thesis, the development of fantastic literature is explained briefly in the first chapter. In the second part, information is given about the features that Todorov has determined in his theory. In the last chapter, Susanna Clarke's work Jonathan Strange and Mr. Norrell, which is considered in the fantastic genre, is analyzed according to the rules in Todorov's theory.