Milli krosçularda 8 haftalık yoğun interval antrenmanının çeviklik, denge, esneklik ve anaerobik güç parametrelerine etkisi
The effect of 8 weeks of intensive interval training on agility, balance, flexibility and anaerobic strength in national crossers
  1. Tez No: 765666
  2. Yazar: AYŞENUR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER CENK GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çeviklik, Esneklik, Denge, Sürat, Anaerobik Güç, Kros, Agility, Flexibility, Balance, Speed, Anerobic Power, Cross
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada 8 haftalık yoğun interval antrenmanlarının milli kros sporcularının çeviklik, denge, esneklik ve anaerobik güç parametrelerine etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Özgün bir antrenman çeşidi olan yoğun interval antrenman programının Kros sporcularının fiziksel uygunlukları üzerindeki etkilerini belirlemek, sporcuların bireysel özelliklerini de dikkate alarak antrenman programlarını düzenlemek ve sporcuların performans değerlerinde meydana gelebilecek değişiklikleri tespit etmeye yardımcı olmak bu araştırmanın çıktıları olarak ele alınabilir. Literatüre göre yoğun interval antrenmanlar ile çeşitli fiziksel uygunluk bileşenleri arasındaki farklılaşma veya ilişkinin incelendiği çalışmalar var olsa da yoğun interval antrenman formunun kros sporcuları üzerindeki etkisini inceleyen herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu da çalışmanın özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Çalışma öncesinde sporculara araştırma esnasında karşılaşabilecekleri risk ve rahatsızlıkları içeren ayrıntılı bilgi verilmiştir. Ayrıca tüm fiziksel uygunluk testlerine ilişkin ısınma-soğuma ve hazırlık protokolleri Araştırmada nicel araştırma yöntemi yaklaşımlarında kullanılan yarı deneysel model tercih edilmiştir. Sporcuların fiziksel uygunluk ön-son test değerlerinin normal bir dağılıma sahip olması nedeniyle analizlerde Bağımlı Örneklem (Paired-Samples) T testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre yoğun interval antrenmanın sporcuların denge, esneklik, anaerobik güç özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Diğer taraftan, sporcuların kilo ortalamaları ile statik sağ denge ve otur uzan ön-son test skor farkları arasında; boy ortalamaları ile statik sağ denge ön-son test skor farkları arasında yine anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Elde edilen bu sonuçlar ışığında 8 haftalık yoğun interval antrenmanının sporcuların bazı fiziksel uygunluk parametrelerini etkilediği söylenebilir. Bu araştırma sonrasında yoğun interval antrenman ile meydana gelen değişikliklerin etkisinin boylamsal olarak gözlenmesi; bu antrenman metodunun farklı sosyokültürel, sosyoekonomik özelliklere sahip sporcular ile çalışarak konuya farklı bir perspektif kazandırılması ve bu çalışma sonuçlarının antrenörler, yöneticiler ve sporcular tarafından ele alınarak çeşitli çıkarımlarda bulunulması öneri olarak sunulabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of 8-week intensive interval training on agility, balance, flexibility and anaerobic power parameters of national cross country athletes have been tried to be investigated. Determining the effects of the intense interval training program, which is a unique type of training, on the physical fitness of the cross country athletes, arranging the training programs taking into account the individual characteristics of the athletes, and helping to determine the changes that may occur in the performance values of the athletes can be considered as the outputs of this research. Although there are studies examining the differentiation or relationship between intense interval training and various physical fitness components according to the literature, no research has been found that examines the effect of the intense interval training form on cross country athletes. This reveals the originality of the study. Before the study, detailed information has been given to the athletes including the risks and discomforts they may encounter during the research. In addition, warm-up-cooling and preparation protocols for all physical fitness tests. In this study, the quasi-experimental model has been used in quantitative research method approaches was preferred. Due to the normal distribution of the physical fitness pre-post test values of the athletes, the Paired-Samples T test has been applied in the analyses. According to the results of the study, intense interval training has a significant effect on the balance, flexibility and anaerobic power characteristics of the athletes. On the other hand, between the weight averages of the athletes and the static right balance and sit and lie down pre-post test score differences; It has been found that there was a significant relationship between the mean height and the static right balance pre-post test score differences. In the light of these results, it can be said that 8-week intensive interval training affects some physical fitness parameters of the athletes. After this research, the longitudinal observation of the effects of the changes that occur with intense interval training; It can be suggested that this training method should be given a different perspective by working with athletes with different sociocultural and socioeconomic characteristics, and that the results of this study should be handled by coaches, managers and athletes and various inferences can be made.