Ratlarda deltametrin maruziyetine karşı krisin ve N-asetilsisteinin tek başına ve kombine etkisi
Single and combined effect of chrysin and N-acetylcysteine against deltamethrin exposure in rats
  1. Tez No: 765743
  2. Yazar: AHMET EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokimyasal parametre, deltametrin, krisin, NAC, oksidatif stres, organ hasarı, rat, Biochemical parameter, chrysin, deltamethrin, N-acetylcysteine, organ damage, oxidative sress, rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ratlarda deltametrin uygulamasının yol açtığı etkilere karşı krisin ve N-asetilsisteinin (NAC) rolü araştırıldı. Denemelerde Wistar Albino ırkı 2-3 aylık 150-200 g ağırlığında 80 adet erkek rat kullanıldı. İlki kontrol 7'si deneme olmak üzere toplam 8 grup oluşturuldu. Her bir grupta 10 hayvan bulunduruldu. Kontrol grubuna, deltametrin ve krisin uygulamasında taşıt madde olarak seçilen mısır yağı verildi. Deneme gruplarından Grup 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8'e sırasıyla 50 mg/kg.ca dozunda krisin, 50 mg/kg.ca NAC (deiyonize su içinde), 50 mg/kg.ca dozunda krisin+50 mg/kg.ca dozunda NAC, 10 mg/kg.ca dozunda deltametrin, 10 mg/kg.ca dozunda deltametrin ile birlikte 50 mg/kg.ca dozunda krisin, 10 mg/kg.ca dozunda deltametrin ile birlikte 50 mg/kg.ca dozunda NAC ve 10 mg/kg.ca dozunda deltametrin ile birlikte 50 mg/kg.ca dozunda krisin+50 mg/kg.ca dozunda NAC 21 gün süreyle her gün tek sefer ağızdan sonda ile verildi. Denemelerin bitiminde anestezi altında kalbe punksiyon yapılarak heparinli ve antikoagulantsız tüplere kan alındı. Ratların ötenazisini takiben dokuları (karaciğer, böbrek, beyin, kalp, testis, akciğer) çıkarıldı. Serumda biyokimyasal parametreler (glukoz, trigliserit, kolesterol, BUN, kreatinin, ürik asit, total protein, albumin, LDH, AST, ALT, ALP, PChE aktiviteleri/düzeyleri) değerlendirildi. Tüm dokularda ve kanda oksidatif stres parametreleri (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST ve G6PD) ölçüldü. Karaciğer dokusunda kaspaz-3, -9 ve p53 ifadelendirme düzeylerine western blot yöntemi ile bakıldı. Canlı ağırlık ve çıkarılan organların ağırlıkları alındı. Plazma/karaciğer deltametrin analizi yapıldı. Yalnızca krisin ve NAC verilen gruplarda analizleri gerçekleştirilen parametreler açısından kontrol grubuna göre önemli bir farklılık tespit edilmedi. Deltametrin uygulanan grubun değerlerinin çoğunda kontrol grubuna göre anlamlı değişimler bulundu. Deltametrin uygulandıktan sonra tek başına ve birlikte krisin ve NAC verilen gruplarda verilerin ağırlıkla kontrol grubuna yaklaştığı gözlendi. Sonuç olarak, 10 mg/kg.ca dozunda 21 gün süreyle uygulanan deltametrin oksidatif strese/doku hasarına yol açarken tek başına ve birlikte 50 mg/kg.ca dozunda verilen krisin ve NAC'nin bu hasarın geriletilmesinde etkisi olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
The role of chrysin and N-acetylcysteine (NAC) against the adverse effects of deltamethrin applications in rats was investigated. Wistar Albino race 80 male rats weighing 150-200 g 2-3 months were used. Ten animals were kept for each group. A total of 8 groups were assigned, one of which was control and the other 7 were trial groups. The rats in the control group were treated with corn oil, which was used only as a vehicle in deltamethrin and chrysin administration. Groups 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 from the experimental group were given chrysin at a dose of 50 and mg/kg.bw, NAC at a dose of 50 and mg/kg.bw, combined at a dose of 50 mg/kg.bw chrysin plus at a dose of 50 mg/kg.bw NAC, deltamethrin at the dose of 10 mg/kg.bw, deltamethrin at the dose of 10 mg/kg plus chrysin at a dose of 50 mg/kg.bw, deltamethrin at the dose of 10 mg/kg.bw plus NAC at a dose of 50 and deltamethrin at the dose of 10 mg/kg.bw plus combined chrysin at a dose of 50 mg/kg.bw and NAC at a dose of 50 mg/kg.bw for once a day 21 days, respectivelly by oral cathater. At the end of the experimental period, blood was taken to without anticoagulant and with heparin by puncture to the heart under the anesthesia. Following the animal euthanasia, organs of the rats (liver, kidney, brain, heart, testis and lung) were extracted. Serum biochemical parameters (glucose, triglyceride, cholesterol, BUN, creatinine, uric acid, total protein, albumin, LDH, AST, ALT, ALP, PChE activities/levels) were measured. Oxidative stress parameters in tissue samples and blood (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) was measured. Liver caspase-3, -9 and p53 expression levels were evaluated by western blotting. Weights of body and organ extracted were also evaluated. Plasma/liver deltamethrin analysis was performed. No significant change was observed in the parameters examined in the chrysin and NAC alone and combined treated groups compared to the control group. On the other hand, significant changes were found in the values of deltamethrin alone treated group compared to control group. It was observed that the data in the groups given chrysin and NAC alone or combined after the administration of deltamethrin were closer to the control group. As a result, it was understood that deltamethrin administered at a dose of 10 mg/kg.bw for 21 days caused oxidative stress/tissue damage, while chrysin and NAC administered alone or combined at a dose of 50 mg/kg.bw had an effect on regressing this damage