Nirxandina çîrokên Mihemed Şarman di peywenda gotara postkolonyal de
Postkolonyal söylem bağlamında Mihemed Şarman'ın öykülerinin analizi / Analysis of Mihemed Şarman's stories in the context of postcolonial discourse
  1. Tez No: 849236
  2. Yazar: BAHATTİN AKHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatıbilim, Kayıp Tüy, Mihemed Şarman, Öykü, Postkolonyal Söylem, Lost Hair, Narrratology, Mihemed Şarman, Postcolonial Discourse, Story
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Edebi eserleri değerlendirmek için birkaç farklı teori ve eleştirel yaklaşım bulunmakta. Anlatibilim Teorisi ve postkolonyal edebi eleştiri de bu tür yaklaşım ve teorilerden bazıları olarak edebi eserleri inceler. Postkolonyal söylem ve anlatıbilim teorisi disiplinlerarası bir bağlamda birbirinden faydalanmakta ve yeni analiz yöntemlerini ortaya çıkmaktadır. Anlatıbilim ve postkolonyal edebi eleştirinin sentezlenmesi 1990'lı yıllarda gelişti ve“postkolonyal anlatıbilim”adında ortaya yeni bir edebi analiz yöntemi çıktı.Bu yaklaşımın başlıca amacı postkolonyal olarak nitelenen anlatıları hem yapısal hem de içerik bakımından incelemek, anlatılara özgün biçem ve teknikleri belirlemektir. Bu araştırmada postkolonyal anlatıbilim bağlamında Mihemed Şarman'ın ilk öykü kitabı olan Pirça Winda (Kayıp Tüy) adlı eserindeki öyküleri değerlendirilmiştir. Postkolonyal söylem bağlamında öykülerindeki içerik ve yapı ilişkisi incelenmiştir.Bu araştırmada inceleme için sekiz (8) öykü Pirça Winda (Kayıp Tüy) eserinden, bir (1) öykü ise diğer öykü kitabı olan Bermayiyên Demê (Zamanın Artıkları) eserinden alınmıştır. Sonuç kısmında Mihemed Şarman öykülerinde bazı ortak tema ve konularını işlediği, seçilen temalar ve kullandığı anlatı formları arasında bir bağlantı olduğu tespit edilmiştir. Bazı öykülerinde metafor ve alegoriler yoluyla konular tekrarlanmış ve buna paralel olarak bazı anlatı formları da tercih edilmiştir. Bu araştırma toplamda 192 sayfadır.
Özet (Çeviri)
There are several different theories and critical approaches to evaluating literary works. Narratology Theory and postcolonial literary criticism also examine literary works as some of such approaches and theories. Postcolonial discourse and narratological theory benefit from each other on an interdisciplinary basis and new analysis methods emerge. A new method of literary analysis emerged with the synthesis of narratology and postcolonial literary criticism in the 1990s, which emerged as“postcolonial narratology”. The systematic aim of this approach is to enrich the narratives described as postcolonial in terms of both structure and content, and to determine unique styles and techniques for the narratives. In this research, postcolonial narratological developments were evaluated in the stories of Mihemed Şarman in his first story book, Pirça Winda (Lost Feather). Content and structure features of stories in postcolonial formations. In this research, eight (8) stories were taken from the work Pirça Winda (The Lost Feather) and one (1) story was taken from the other story book, Bermayiyên Demê (Remnants of Time). As a result, Mihemed Şarman shows some common themes and subjects in his stories, and it has been determined that there is a connection between the selected themes and the narrative forms used. In some stories, topics were repeated through metaphors and allegories, and in parallel, some narrative forms were preferred. This research is 192 pages in total.