Yapısal reformların iktisadi, politik ve kurumsal belirleyicileri: OECD ülkeleri örneği
Economic, political and institutional determinants of structural reforms: Empirical evidence for OECD countries
  1. Tez No: 765962
  2. Yazar: KUBİLAY ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH BARIŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Piyasa yanlısı reform, İktisadi krizler, Süreç izleme yaklaşımı, Politik iş döngüleri modeli, Pro-market reforms, Economic crises, Process tracing approach, Political business cycles
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İktisadi büyüme ve verimliliği amaçlayan yapısal reform politikaları liberal iktisadi düzen paradigmasının 1980'lerin ilk yıllarıyla beraber tekrar popülerlik kazanmasıyla birçok ülkede uygulama alanı bulmuştur. Piyasa yanlısı reform politikalarının hangi durumlarda ortaya çıktığı konusunda iktisat literatüründe üzerinde fikir birliğine varılan bir teori veya deneysel bulgu henüz mevcut değildir. Bu çalışmada teoride ve uygulamada rastlanan bu problemin çözümüne katkı sağlamak için yapısal reform politikalarının gerekçeleri nitel ve nicel olmak üzere iki farklı yöntem yardımıyla açıklanmıştır. Bu doğrultuda çalışma boyunca 1996-2017 döneminde OECD ülkelerinin yapısal reform deneyimlerinin arkasındaki gerekçelerin tam olarak ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu amaca uygun bir şekilde, OECD ülkelerindeki yapısal reform politikalarının nedenleri sabit etkileri içeren panel veri modelleriyle ve vaka analizinin bir türü olan süreç izleme yaklaşımıyla açıklığa kavuşturulmuştur. Analiz sonuçlarına göre işsizlik oranlarındaki artışlar genel olarak reformların başlıca tetikleyicisi olmaktadır. Aynı zamanda piyasa kontrolleri arttıkça zamanla daha fazla reform yapıldığı görülmektedir. Bununla birlikte iktisadi faaliyetteki durgunluk ve reform ihtiyacı reform yanlısı mevzuat değişimleri için tek başına yeterli değildir. Bu gerçek ekonometrik analiz tarafından politik iş döngülerinin fırsatçı modelini yanlışlayan ve partizan modelini doğrulayan kanıtlar sunduğunda, vaka analizinde ise popülist hükümetlerin reform karşıtı uygulamaları tarafından açıklığa kavuşturulmaktadır. Halkın talepleri ve hükümeti meydana getiren partilerin reformlara karşı tutumunun reform sürecine olan etkileri farklı ekonometrik model tanımlamalarında ve süreç izleme yaklaşımının sunduğu kanıtlarda gün yüzüne çıkmaktadır. Güçlü hükümetler yapısal reform politikalarının ihtimalini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Structural reform policies aiming at economic growth and productivity have found application in many countries, with the liberal economic order paradigm gaining popularity in the early 1980s. There has not been any theory or empirical finding that is agreed upon in the economics literature regarding the situations in which pro-market reform policies emerge. In this study, in order to contribute to the solution of this problem, which is encountered in theory and practice, the reasons for reform policies are explained with the help of two different methods, qualitative and quantitative. In this direction, it is aimed to fully reveal the reasons behind the structural reform experiences of OECD countries in the 1996-2017 period throughout the study. In line with this purpose, the reasons for structural reform policies in OECD countries have been clarified with panel data models including fixed effects and a process tracing approach, which is a type of case study. According to the results of the analysis, increases in unemployment rates are the main triggers of reforms in general. At the same time, as market controls increase, more reforms are seen over time. However, the stagnation in economic activity and the need for reform are not sufficient for pro-reform legislative changes on their own. This fact is clarified by the anti-reform practices of populist governments in the case study, while econometric analysis provides evidence to falsify the opportunistic model of political business cycles and confirm the partisan model. The effects of the demands of the people and the attitudes of the parties forming the government towards the reforms on the reform process come to light in the different econometric model definitions and the evidence presented by the process tracing approach. Strong governments increase the likelihood of reform policies.