Kırsal Alevilikte sosyal ve dini hayat 'Kayseri-Sarız-Tavla köyü örneği'
Social and religious life in rural Alevism 'Case of Kayseri-Sariz-Tavla Village'
- Tez No: 766004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YONCA GENÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alevi, Kırsal, İnanç, Ritüel, Alevi, Rural, Faith, Ritual
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kayseri Sarız Tavla Köyü Alevileri'nin kültürel ve dini yaşamlarını konu alan bu çalışmada tarihsel arka planla birlikte gündelik hayat inceleme eksenini oluşturmuştur. Araştırmada 19. Yüzyılın başlarında Kahramanmaraş Elbistan İlçesi Bakışlar Köyü'nden gelerek şu an bulundukları bölgeye yerleşen Tavla Köyü halkının inanç ve dini ritüelleri, gelenek ve görenekleri, sosyal hayatları gözlemlendi. Türkiye Alevileri'nin bir parçası olmakla birlikte Sarız-Tavla Köyü Alevileri kendine has özellikleriyle farklılaşmaktadır. Orta Anadolu kültürel atmosferi içinde etkileşimlere açık yapısıyla bu farklılaşma araştırmanın orijinal boyutlarından birini oluşturur. Etnografik alan çalışması içinde Tavla köylüleriyle hem köyde hem de Sarız ve Kayseri'de ki durumları içinde görüşmeler yapılmıştır. Bu gözlem ve mülakatlarda halkın inanç ve kültür öğelerinin nesiller boyu sözlü bir gelenek içerisinde aktarılmaya çalışıldığı, ancak zaman içerisinde özellikle şehirle ilişkilerin artışına bağlı olarak yazılı kaynaklarında oluşturulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study which deals with the cultural and religious lives of the Alevis of Kayseri Sarız Tavla Village, daily life together with the historical background has formed the axis of examination. In the research, the beliefs and religious rituals, customs and traditions, and social life of the people of Tavla Village, who came from Kahramanmaraş Elbistan District Bakışlar Village at the beginning of the 19th century and settled in the region where they are now, were observed. Although it is a part of Turkish Alevism, Sariz-Tavla Village Alevism differs with its unique features. This differentiation, with its structure open to interactions within the cultural atmosphere of Central Anatolia, constitutes one of the original dimensions of the research. In the ethnographic field study, interviews were conducted with the villagers of Tavla, both in the village and in their situation in Sariz and Kayseri. In these observations and interviews, it was seen that the belief and cultural elements of the people were tried to be transferred in an oral tradition for generations, but they were created in written sources over time especially due to the increase in relations with the city.