2000 sonrası Türkiye Sineması'nda Türk tarihi konulu filmlerin toplumsal bellek inşası üzerine etkisi
The effect of films on Turkish history on the construction of social memory in Turkish Cinema after 2000
- Tez No: 766080
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULGANİ ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Bellek, Toplumsal Bellek, Tarih, 2000 Sonrası Türk Sineması, Memory, Social Memory, History, Turkish Cinema After 2000
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Toplumsal bellek, bir toplumun bilgi birikimlerini depolayan, toplumsal bütünlüğün ve milli kimliğin oluşmasına katkı sağlayan, ekonomik, toplumsal ve siyasal durumlara göre yeniden oluşturulabilen bir olgudur. Bu olgu oluşturulurken de toplumların yapmış olduğu savaşları, zaferleri, yenilgileri ve kültürel birikimleri gibi birçok bilgiyi barındıran tarihten yararlanılmakta ve çeşitli araçlar kullanılarak topluma aktarılmaktadır. Aktarımı sağlayan araçların başında da insanları etkileme gücü yüksek olan ve yapay dünyalar oluşturabilen sinema gelmektedir. Türk Sineması'nda da farklı dönemlerde tarih kullanılarak toplumsal bellek yeniden oluşturulmuş ve topluma aktarılmıştır. Bu çalışmada, 2000 sonrası Türk Sineması'nda Türk tarihi konu alınarak üretilen filmlerde, tarihin kullanılarak toplumsal belleğin nasıl oluşturulduğu sorusundan hareketle, örneklem olarak seçilen filmlerde tarihin nasıl konumlandırıldığı ve önceki yıllarda üretilen filmlerle aralarında ne gibi farklılıklar olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Örneklem olarak seçilen üç film, konuları ve işlenişleri bakımından ele alınarak toplumsal bellek inşası perspektifinden ayrıntılı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda 2000 sonrası Türk Sineması'nda tarihi konu alan filmlerin dönemin şartlarından etkilendiği, Türklük olgusuyla birlikte dininde ön plana çıkarıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social memory is a phenomenon that stores the knowledge of a society, contributes to the formation of social integrity and national identity, and can be reconstructed according to economic, social and political situations. While creating this phenomenon, the history, which contains many information such as wars, victories, defeats and cultural accumulations of societies, is used and transferred to the society by using various tools. Cinema, which has a high power of influencing people and can create artificial worlds, is at the forefront of the means of transmission. In Turkish Cinema, social memory has been reconstructed and transferred to the society by using history in different periods. In this study, it has been tried to determine how history is positioned in the films chosen as samples and what differences there are between them and the films produced in previous years, based on the question of how social memory is created by using history in films produced on the subject of Turkish history in Turkish Cinema after 2000. The three films selected as samples were analyzed in terms of their subjects and processes, and analyzed in detail from the perspective of social memory construction. As a result of this analysis, it has been determined that the films about history in Turkish Cinema after 2000 were affected by the conditions of the period and brought to the fore in religion together with the phenomenon of Turkishness.